Aktualno Iz povijesti Tradicija

Podgutnica – prethodnica kravate i simbol Hrvatske

Podgutnica je tradicionalni crveni rubac ili vrpca vezana oko vrata, a Turopoljci kažu pod gutom, od kuda i dolazi naziv PODGUTNICA. Podgutnica nije samo ukras, oko vrata mladića koji su odlazili u rat vezale su djevojke u znak ljubavi i sreće i nadu da će voljeni vratiti živ i zdrav. S druge strane podgutnica je mladiće je u tuđini podsjećala na dom, obitelj i voljene osobe.

Turopoljski banderij je povijesna vojna postrojba iz Turopolja, imali su vlastitu zastavu i bili pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Ovisno o ratu, banderij je brojao od 120 do 400 konjanika i pješaka. Najčešće su se borili protiv Turaka na granici i u Vojnoj krajini, Banderij  je sudjelovao u bitkama i izvan Hrvatske, uključujući Italiju, Njemačku, Francusku i Češku.

Hrvatski vojnici nosili su ukrasne vrpce oko vrata tj. podgutnice u 17. stoljeću služeći u Francuskoj kralju Lujem XIV. Francuzi su bili fascinirani ovim crvenim maramama, iako je u Francuskoj najomiljenija boja plava, pa tek onda crvena boja. Francuzi su podgutnicu nazvavli “cravatte à la Croate” (hrvatska kravata).  Riječ “cravatte”, je francuska riječ za kravatu, potječe od hrvatske riječi “hrvatska”. S vremenom, ime se skratilo na “cravatte” i postalo je generički naziv za ovaj modni dodatak. Postoje i druge teorije o porijeklu riječi “cravatte”. Neki smatraju da potječe od latinske riječi “cravatus”, što znači “iz Hrvatske”, dok drugi misle da dolazi od perzijske riječi “karavat”, koja označava vrstu tkanine.

Iako je svijet upoznat sa porijeklom kravate, najbrži serijski električni automobil Mate Rimca „Nevera“ na sebi ima detalj inspiriran kravatom kao simbolom ponosa i identiteta, ukazujući na hrvatsko porijeklo automobila i njegovu inovativnost, savršen spoj povijesti i budućnosti u kojem uživamo u sadašnjosti.

Bez obzira na to je li podgutnica stvarno prethodnica kravate ili ne, ona je svakako fascinantan dio hrvatske povijesti.  To je prekrasan primjer folk art-a i izdržljiv simbol ljubavi i nacionalnog ponosa ne samo Turopolja već i cijele Hrvatske.

Foto: TZ Grada Velike Gorice

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

4. Smotra folklora – Podravska Moslavina

Selo hr

Umjetnički i kulturni ansambl „Zomableo“

Selo hr

Narodni običaji Slunja i okolice – Kordunsko Prelo

Selo hr