December 7, 2023
Običaji Religija

Podravska Moslavina živi tradiciju

Stanovnici Podravske Moslavine aktivni su u mnogim udrugama. Crkveni zbor župe Rođenja Blažene Djevice Marije tradicija je župljana koja nije prekinuta još od 19. stoljeća. Crkveni zbor ima dugu povijest. Od osnutka djevojačkog društva čije je su zadaće bile vezane uz obrede unutar crkve, uz uređenje prostora crkve velika je zadaća bila pjevanje na svim misnim slavljima. 50-ih godina prošlog stoljeća dolaskom svećenika Ivana Fuchsa koji je bio glazbeno obrazovan osnovan je višeglasni crkveni zbor. Zbor je izvodio višeglasne i autorske kompozicije svećenika Fuchsa što je bilo vrlo rijetko za tako male sredine i sela poput Podravske Moslavine. Do danas nije prekinuta tradicija zborskog pjevanja na svetim misama. Posljednjih 10 godina zbor je vrlo aktivan. Uz talentirane mještane intenzivno rade i uz stručnu pomoć. Zbor broji 20-ak pjevača amatera, starije i mlađe dobi te dva orguljaša. Zbor sudjeluje na svim misnim slavljima, a i gostuje u okolnim mjestima.
U prosincu 2015. godine pod vodstvom Nikice Bošnjaka zbor je sudjelovao u radijskoj emisiji o starim običajima. Zbor je sudjelovao pjevajući tradicijske pjesme i pričama kako se nekada očekivao i slavio Božić.

Emisija “Iz tradicijskog života” koja se emitira na Radiju Našice od veljače 2015. godine, a u terminu ponedjeljkom u 14h, želi slušatelje upoznati sa običajima naših starih. Kako običaji nestaju ili ih se u ovo moderno doba mijenja, javila se želja i potreba za emisijom koja će govoriti o tradicijskoj baštini kako našičkog kraja tako i ostalih dijelova Slavonije i Hrvatske. Mnogi mlađi slušatelji ne znaju običaje kroz godinu svoga mjesta pa ova emisija ima i zadatak naučiti mlade o običajima njihovih predaka, ali i podsjetiti starije slušatelje na nešta što su možda i zaboravili. Emisija prati godinu te u skladu sa crkvenim i tradicijskim kalendarom se snimaju i emisije kako bi slušatelji znali kako su naši stari živjeli. Osim o običajima, emisija govori o tradicijskom odijevanju, pjesmama, plesovima, vjerovanjima, arhitekturi i poljoprivredi. U svakoj emisiji sukladno sa temom koja se prikazuje puštaju se i pjesme te razgovori sa kazivačima. Emisiju vodi Miroslav Šarić.

za portal Selo.hr >>>>>> Monika Franjo

Related posts

Sjećanje na predstavljanje glasnika KUD-a i Amblema Djevojačkog društva Srca Isusova iz Tounja

Branko Rumenović

Đakovački vezovi – Pučko crkveno pjevanje

Selo

Običaji Kordunskih mjesta od Cvjetnica do Uskrsa

Selo