Aktualno KUD Smotra

Prvih 5 za 5, “ETNO SISCIA SISAK”

U sportskoj dvorani Brezovica u Sisku skoro tri sata folklornog kulturno-umjetničkog programa kojim je Ansambl proslavio svojih prvih pet godina djelovanja

FOLKLORNI ANSAMBL “ETNO SISCIA SISAK” OSNOVAN JE 25. SVIBNJA 2018. GODINE.

Gotovo stotinu izvođača ovog Ansambla 16. prosinca 2023. u Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku proslavilo je pred brojnom publikom svojih prvih pet godina djelovanja koncertom „Prvih 5 za 5“, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije. Koncertu su nazočili župan Ivan Celjak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo SMŽ Robertina Štajdohar, predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić i ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ Ivica Valent te brojni drugi uzvanici ispred udruga i institucija.

U skoro trosatnom programu prikazan je presjek rada ovog Ansambla koji je u relativno kratkom periodu prepoznat i valoriziran kako na županijskoj tako i nacionalnoj razini.

Publika u dvorani mogla je između ostalog uživati i u nekim vrhunskim izvedbama tamburaša i plesača kojima su u minulim godinama predstavljali našu županiju na nacionalnim susretima. Tamburaši su šest godina za redom donosili plakete srebrnog i zlatnog sjaja u Sisak , a na nacionalnim susretima koreografiranog folklora tri puta našu je županiju predstavljao upravo ovaj Ansambl.  U bogatom i raznovrsnom programu podijeljenom u tematske cjeline prikazano je svo bogatstvo i raznolikost folklorne baštine naše zemlje, a premijerno je izvedena i koreografija „Kordunaške uspomene“ (koreografija: Ivica Ivanković, prof. /glazbena obrada: Branko Ivanković).

A ono najvrijednije što ovaj Ansambl ima i u što se publika mogla uvjeriti je brojno članstvo i raznovrsnost sekcija u kojima se predano radi na očuvanju naše tradicijske kulture. Upravo je to i naglasio predsjednik Hrvoje Grabić u svom obraćanju. U ime Ansambla dodijelio je zahvalnice Sisačko-moslavačkoj županiji, pojedincima, institucijama i udrugama za potporu i doprinos u radu i ostvarivanju ciljeva Ansambla.

Siščani su ovim koncertom konačno dobili uvid u obujam i širinu kulturno-umjetničkog aspekta djelovanja ovog Ansambla, no nije zaboravljena ni društvena odgovornost. Udruga OSIT „Anđeoska srčeka“ Letovanić u predvorju dvorane postavila je humanitarnu izložbu radova svojih članova.

Prvih pet, po rekacijama mnogih, stvarno je bilo za pet!

Spomenimo na kraju sekcije i ljude koji su pripremili i postavili ovaj opsežan program na scenu:

Umjetnički voditelj: Hrvoje Grabić
Folklorna A sekcija – voditelj: Hrvoje Grabić
Folklorna B sekcija – voditeljica: Lorena Prpić
Tamburaška sekcija – voditelj: Davor Bakarić
Vokalna sekcija – voditelj: Matej Ralašić
Dječja folklorna sekcija – voditeljica: Ivana Grabrovec
Dječja tamburaška sekcija – Valentino Rebić
Garderobijerka: Jelena Kostrić

Tekst: ZKUU SMŽ – https://zkuu-smz.hr/obljetnicki-koncert-prvih-5-za-5/

Fotografije: Alen Čaušević, ZKUU SMŽ

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Međunarodni dan Downovog sindroma

Selo hr

Keltska noć

admin

Lipanjski susreti na Gromiljaku u Kiseljaku

Selo hr