December 6, 2023
Aktualno Dijaspora KUD Smotra

Prvo Grabljansko silo

Kad zaganga moja čista duša, pola sela ustane i sluša

Prvo Grabljansko silo održano u subotu 4.listopada 2014. godine okupilo je na jednom mjestu preko 200 izvođača iz 12 kulturno umjetničkih društava iz Hercegovine i Dalmacije.

Kad subota prođe mi bez sila, ko da nije nikako ni bila“; “Kad zaganga moja čista duša, pola sela ustane i sluša; “Selo moje dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje, pjevalo se u Grabu do kasno u noć.
Manifestacija tradicijske kulture i baštine započela je u 16 sati misnim slavljem u crkvi sv.Ivana u Grabu na kojem su duhovnu okrjepu i blagoslov od župnika fra Ljube Kurtovića dobili svi sudionici . Svečano misno slavlje u crkvi, koja je nedavno odjenula novo ruho, uljepšale su narodne nošnje, tkanice i trobojnice.
Predvođeni crkvenim zborom izvođači su u svečanom mimohodu prošli središtem Graba do pozornice u školskom dvorištu na kojoj je uslijedila smotra izvođača. Svi sudionici ponosno su prošetali posebno uređenom scenom kojom su dominirali tradicijski alati, šipci i domaće rukotvorine najavivši tako skorašnje silo i predstavivši nošnje svog kraja.

U pozdravnom govoru predsjednika organizacijskog odbora I.Grabljanskog sila i počasnog predsjednika društva Nenada Hrstića posjetili su se okupljeni na prve dane osnutka društva sv.Ivan Grab koji ovom manifestacijom obilježava svoju četvrtu obljetnicu postojanja.
Općina Ljubuški podržavala je i pratila rad društva od samih početaka, a pokrovitelji su i ovoga sila.

Prigodnim riječima prisutne je pozdravio načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić istaknuvši zadovoljstvo i ponos što se na ovaj način njeguje tradicija našeg kraja na ponos cijele općine. Na kraju je pozvao najstarijeg člana društva HKUD „Ivan Grab“ Antu Nosića da otvori silo, koji je vrlo emotivnim nastupom otvorio ovu izuzetno vrijednu kulturnu manifestaciju. ” Srce mi je zaigralo večeras, kad vidim što smo sve uspjeli napraviti u našem selu kroz društvo, sretan sam što sam doživio I.Grabljansko silo. Dobro nam došli, nek silo počne”, kazao je, među ostalim, Ante.

Grabljanski crkveni zbor izveo je potom skladbu “Jer velik si “, nakon čega su na scenu stupili stasiti mladići i djevojke iz domaćeg društva HKUD-a Ivan Grab koji su digli prisutne na noge svojim kolom i scenskim prikazom udvaranja i nadmetanja mladih na hercegovačkom silu vrativši prisutne u neka davna vremena.
Uslijedila je potom živa slika tradicijskih igara, plesa,gange, bećarca i običaja brojnih izvođača: HKUD Vrioštica iz Vitine, HKUD Prenj, KUD „Rudine“ župa Vidoši, Livno, KUD „Herceg Stjepan“ – Ljubuški, HKUD „Bosansko izvorno kolo“ – Stolac, HKUD „Rotimlja“, KUD „Vrgorska Krajina“ – Vrgorac, “Drim Tim Babe“ – Ljubuški, HKUD „Hardomilje“, KUD „Dusina“ – Vrgorac, HKUD „Studenčica“ – Studenci i na kraju guslar iz Graba Zvonko Vukojević.
Cijelu večer posjetitelji su imali priliku uživati u bogatoj trpezi koju su pripremili domaćini, ali i zabaviti se kroz prigodnu tombolu sa zanimljivim nagradama.

Po završetku sila nakon višesatne zabave svim predstavnicima izvođača domaćini su uručili zahvalnice i prigodne darove iz svog kraja. Narodno veselje se potom nastavilo na bini uz zajednički ples svih sudionika i posjetitelja sila, u kolu i izvan njega uz gangu i bećarac.
Glazbeni sastav Prijatelji nastavio je zabavljati sve prisutne koji nisu skrivali svoje oduševljenje I.Grabljanskim silom. Program je vodila urednica Radija Ljubuški, Bjanka Medić.

Izvor – radio Ljubuški

Related posts

Sivnica

Selo

Poklade – Mohács Busójárás

Selo

Kotli

Selo