November 29, 2023
Aktualno Dijaspora KUD

Slavonska večer Sydney

Kulturno-umjetnička udruga Braća Radić Sydney organizirala je Slavonsku večer. Hrvati izvan domovine sa posebnim strašću njeguju i čuvaju uspomenu na rodnu grudu. To se posebno vidi u brojnim događanjima koje društvo kroz godinu organizira i prenosi na mlađe naraštaje.

Domaćini Slavonske večeri zahvalili su se na pomoći u organizaciji:

„Hvala svima koji su bili na našoj Slavonsko večer zabavi i što su nam učinili ovu noć nezaboravnom. Posebno zahvaljujemo našim prijateljima Hrvatskom folklornom ansamblu Sydney kao i našim posebnim gostima koji su doputovali čak iz Brisbanea – Croatian Folkloric Group Brisbane. Voljeli smo vas sve!“

Velika iseljivanja Hrvata počela su još u 15. stoljeću širenjem Osmanskoga Carstva. Posljedica tih iseljivanja današnje su hrvatske nacionalne manjine u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji.

U drugoj polovici 19. stoljeća i osobito na prijelazu u 20. stoljeće Hrvati se masovno iseljuju u Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku.

U Australiji, sukladno australskom popisu stanovništva iz 2016. danas živi  176.952  Hrvata i njihovih potomaka. Od toga, 43.688 rođeno ih je u Republici Hrvatskoj,  a 133.264 su australski stanovnici hrvatskog podrijetla. Međutim, prema procjenama, danas u Australiji živi više od 250.000 Hrvata i njihovih potomaka. Australija se ubraja u tradicionalnu  useljeničku zemlju koju  hrvatski doseljenici nastanjuju  već u drugoj polovici 19.st.

 

Izvor: Braća Radić Sydney, Središnji državni ured za Hrvate

Related posts

BOŽIĆ, USPOMENA DJETINJE MAŠTE

Selo

Drajsani s Vučjaka

Selo

Prvi festival Kulinove seke u Velikoj kraj Požege

Selo