December 3, 2023
Aktualno Legende Tradicija

Uprizorenje lova Sv.Huberta – Valpovo

Lovački Savez Osječko-baranjske županije u Valpovu obilježio je dan svog zaštitnika Sv.Huberta na poseban ili bolje reći impresivan način, kako sam organizator kaže „na način koji nije zabilježen na ovim prostorima“.

Zvucima lovačkog roga ispred Valpovačkog dvorca Prandau-Norman započela je velika proslava u čast Sv.Huberta zaštitnika lovaca i šumara. Ispred dvorca okupljene uzvanike pozdravio je Valpovački grof u pratnji grofice i dvorskih dama. U župnoj crkvi „Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije“ održana je sveta misa. Grof je prema tradiciji kočijom otišao u lov gdje je upriličeno uprizorenje legende o Sv.Hubertu. Lovački Savez Osječko-baranjske županije kao krovna udruga okuplja oko 3000 lovaca koji su priredili proslavu dostojnu svog zaštitnika.

Sveti Hubert rođen je u plemićkoj obitelji. Kao mladić, živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. u Parizu, a kasnije na dvoru Pipina Herstalskog u Metzu. Bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne, 682. Dobili su sina Floriberta, koji će kasnije postati biskup, ali mu je žena umrla pri porodu. Hubert se povukao iz plemićkog života i strastveno se predao lovu. Prema legendi, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima, ugledao je jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje te da ode do biskupa Lamberta. Hubert je pronašao biskupa Lamberta u Maastrichtu. Lambert, koji je kasnije postao svetac, ljubazno je primio Huberta i duhovno ga savjetovao. Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu svoga sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik.

Prema Lambertovu savjetu, otišao je na hodočašće u Rim, 708. U međuvremenu, lokalni plemići ubili su biskupa Lamberta. Prema legendi, papa je u snu saznao za Lambertovo ubojstvo. Imenovao je Huberta za novoga biskupa. Isticao se dobrim djelima i molitvom. U velikoj ceremoniji, dao je prebaciti tijelo sv. Lamberta iz Maastrichta u Liège, koji je tada bio maleno selo. Sagrađena je bazilika, koja je uskoro postala katedrala. Liège je zbog toga brzo napredovao i naglo se razvijao. Hubert je postao prvi biskup Liègea, a sv. Lambert je proglašen za zaštitnika grada. Proširio je kršćanstvo nau području Ardena.

Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727., za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liègeu, a kasnije su prenijeli tijelo u benedintinsku opatiju Amdain. Za vrijeme reformatorskih ratova, tijelo mu je nestalo. Vjeruje se da su ga redovnici pokopali na tajnom mjestu u šumi.

Foto: Lovački Savez osječko-baranjske županije

Related posts

40. revijalna Smotra folklora Moslavine

Selo

3. večer folklora “Pokuplje u srcu Lasinje”

Selo

Baranjski tartufi

Selo