Aktualno Priroda

Konjske saonice

Kada zime nisu više zime, kada se više ni ne sjećamo bijelog Božića sve nekako postane ljepše sa nekoliko pahulja snijega. No kada se sve zabijeli sve je nekako čisto, nevino, jedno riječju bajkovito. Uhvatiti taj trenutak spokoja i mira, povezati ga sa danima prošlosti posebna je vještina. No snijeg je i zabava, a kada su snažni konji u svojoj eleganciji puni energije upregnuti u konjske saonice sa vještim jahačima i kočijašima adrenalinska zabava je zagarantirana. Fotograf Wojotek Kwiatkowski spojio je svoje fotografsko umijeće i ljubav prema prirodi i konjima u prekrasne fotografije.

Konjske saonice sastavljene od sanjki koje vuku konji namijenjene prijevozu ljudi i robe na snijegu i ledu. Konjske saonice koristile su se još u antičko doba. U 20. stoljeću, razvoj automobila i drugih motornih vozila doveo je do pada popularnosti konjskih sanjki. Međutim, konjske saonice i dalje se koriste u nekim područjima, uključujući: Ruralna područja s obilnim snijegom, Turističke destinacije i  za sportska događaja.

Konjske saonice se mogu podijeliti na nekoliko vrsta, ovisno o njihovoj namjeni i konstrukciji. Neke od najčešćih vrsta konjskih sanjki su:

  • Šleper: Ovaj tip sanjki se koristi za prijevoz teških tereta.
  • Kočija: Ovaj tip sanjki se koristi za prijevoz ljudi.
  • Sanjke: Ovaj tip sanjki se koristi za rekreaciju i sport.

Konjske saonice su obično izrađene od drveta ili metala. Mogu biti jednoosovinske ili dvoosovinske. Jednoosovinske saonice su lakše i brže, dok su dvoosovinske saonice stabilnije i mogu nositi više tereta. Konjske saonice se vuku jednim ili dva konja. Konji su obično dresirani za vuču sanjki. Oni se mogu povezati u paru ili u liniju. Mogu se voziti s konjske zaprege ili skijaške platforme.

Fotografije: Wojotek Kwiatkowski

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Buše ili Bušari

Selo hr

Poklade

Selo hr

Božić u Gorici

Selo hr