Aktualno KUD Običaji Tradicija

Takmičenje risara

Jedna od najpoznatijih manifestacija bunjevačkih Hrvata, Takmičenje risara, održano je u Đurđinu. Uz prikaz tradicionalnog načina košenja žita (risa), prikazani su i stari strojevi koji se se nekada koristili u vršidbi, a održano je i natjecanje u kuhanju tradicionalnog jela – tarane.
 
Prema tradiciji, gradonačelnik Subotice označava zvonom početak natjecanja, a ove je godine to učinio Stevan Bakić. U natjecanju risara pobjedio je par Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Natjecanje je okupilo 24 risarska para iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i BiH.
 
Domaćini natjecanja su bili Jakov i Mirjana Ivanković Radak.
Ovakav manifestacioni prikaz žetvenih radova održava se još od 1968. godine. Takmičenje risara održava se u okviru programa subotičke Dužijance, a organizator je UBH Dužijanca.
 
Tekst i fotografije: NIU Hrvatska riječ Subotica
 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

23. Obljetnica udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac

Selo hr

14. smotra folklora “Dunav svome gradu” u organizaciji HKGD “DUNAV” VUKOVAR

Selo hr

17. Međunarodni festival folklora

Selo hr