Aktualno KUD Tradicija

20. Smotra svirača na izvornim glazbalima

KUD „Matija Gubec“ Ilača osnovano je davne 1923. godine pod nazivom „Seljačka sloga“, a od 1962. godine djeluje i radi pod imenom „Matija Gubec“ u svom hvalevrijednom radu na očuvanju hrvatske kulturne baštine osim pjesme i plesova Ilačkog kraja čuva od zaborava i umjetnost sviranja na tradicionalnim izvornim glazbalima. Ove godine organizirali su „20. Smotru svirača na izvornim glazbalima“.

O „Smotri svirača na izvornim glazbalima“ KUD „Matija Gubec“ Ilača napisao je:

„ Još davne 1975. godine organizirana je prva manifestacija u Ilači pod nazivom „Smotra svirača na izvornim glazbalima“. Prvih godina ova se manifestacija održala i drugim mjestima da bi se nakon nekoliko godina ponovno vratila u Ilaču gdje ostaje sve do danas. Do Domovinskog rata u Ilači je održano deset manifestacija. Nakon stanke zbog okupacije Ilače ponovno oživljava ideja za ovakav vid smotre i od 2002. godine u Ilači se održava „Smotra svirača tradicijskih glazbala“, da bi 2007. godine dobila međunarodni karakter i danas poznati kulturno umjetnički događaj………

Smotra svirača tradicijskih glazbala u Ilači po svom karakteru jedinstvena je u cijeloj Hrvatskoj i izrasla je u važan te prepoznatljiv kulturni događaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osim središnjeg programa uz Smotru se vežu radionice, izložbe i promocije.

U današnje vrijeme veliki značaj ima u općoj edukacije djece i mladih u očuvanju i njegovanju hrvatske tradicijske kulture, posebice vezane uz tradicijska glazbala.“

 Izvor i fotografije: KUD „Matija Gubec“ Ilača

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Kolo oko Bare

Selo hr

Običaj zavjetovanja pomoraca

Selo hr

Posljednja hrvatska katolička krunidba

Selo hr