Aktualno Iz povijesti Tradicija Zanimljivosti

Tradicija potkivanja jaja

Kreševo je gradić u blizini Sarajeva, smješten u kotlini rječice Kreševčice ispod srednjovjekovne utvrde Bedem. U utvrdi stolovao je i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Ona je bila i posljednje utočište kraljice Katarine. Ispod utvrde formirano je naselje Kreševo. Ono se naglo razvija dolaskom rudara Sasa. Počinje prerada ruda i razvija se zanatstvo—kovačija. Proizvodi iz Kreševa kolali su po cijelom balkanu pa i dalje.
Bili su tu brojni rudnici ili kako su ih tada nazivali majdani u kojima se kopala ruda barita, žive i željeza. Već u srednjem stoljeću Kreševo se nadaleko pročulo po vještim kovačima koji su svoj obrt izdigli na umjetničku razinu.

Kruna te kovačke vještine bilo je potkivanje jajeta. Uspjeh u potkivanju jajeta nekad je predstavljao potvrdu da je mladi kovač naučio kovački zanat, a danas čini tek jedan segment tradicije vezane za taj zanat. Najjednostavnije objašnjenje želje da se potkuje jaje, uz dokazivanje umijeća, nalazi se u samim simbolima jajeta i potkovice. Jaje je, naime, uvijek bilo simbol novog života i preporoda, a potkova je simbol sreće. U toj simbolici ima onog čemu čovjek stalno teži, a to je život u sreći, miru i blagostanju. Potkivanje jaja u Kreševu postala je tradicija koja se nastavlja, a potkivanjem jaja bavi se samo nekoliko osoba.

Zanimljivost vezana u tradiciju potkivanja jaja je da se nijedan kovač u Kreševu nije mogao oženiti, ako nije znao potkovati jaje. Ako mladić, kovač, nije znao potkovati jaje to je značilo kako nije dobar majstor, a ako nije dobar majstor, neće moći ni uzdržavati svoju obitelj. Jaja se potkivaju potkovama. Mogu se dodati i drugi ukrasi—grbovi gradova, klubova, stranaka, te logo tvrtki itd., no nikada sami bez potkova. Suvenir – POTKOVANO JAJE može se naći na svim kontinentima svijeta.

Kreševo je jedini grad ne samo u BiH, već i šire, u kojemu tradicija potkivanja jaja još živi.

Sva potkovana jaja pakovana su u kartonsku ambalažu, obilježenu naljepnicom, a unutar se nalazi sloj spužve, koji sprječava mehaničko oštećenje jaja.

 Izvor: http://gabelkre.blogger.ba/

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Božićno-humanitarni koncert

Selo hr

Obrada drva

Selo hr

Božićni običaji u Buškom Blatu

Selo hr