December 3, 2023
Aktualno Smotra

10. Večer selskih gucov 2013

U dvorani Doma OS RH Zrinski održana je jubilarna 10. Večer selskih gucov. Cilj koncerta je ponajprije njegovanje muziciranja guca – tradicijskih sastava Karlovačke županije, koji su odlukom Ministarstva kulture RH 2010.godine upisani u nacionalnu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Upravo na ovom koncertu, daleko više nego na smotrama folklora, gucima je pružena prilika za izravno i potpunije predstavljanje publici. Njihov repertoar čine primjeri svirke plesova starije (drmeš, hrvacka, đikalica, polka) i mlađe tradicije (sving i rašpa),te primjeri vokalno-instrumentalnog tradicijskog repertoara nastalog pretežno u prvoj polovici 20. stoljeća.
Koncert „Večer selskih gucov“ potaknuo je i obnavljanje rozganja, koje je također jedno od istaknutih dobara tradicijske kulture Karlovačke županije. Uz gotovo svaku skupinu guca nastupaju i izvođači rozgalica (samica, glasnica). Rozganje je suvrstica ojkanja (tipično za dinarsko područje Hrvatske) te se od 2011.godine nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske sa statusom hitne zaštite. Od utemeljenja ovog tradicionalnog koncerta,zamjećuje se da je rozganje sve zastupljenije i u programima folklornih skupina.
Nastupili su Mahičanski guci, Poljički guci, Guci Knez Gorice, zatim Guci KUD-ova Netretić, Vrhovac te Izvor i Lipovac iz Generalskog Stola, Drajsani s Vučjaka i Zadobarski guci.

za portal Selo.hr KUD “Lipovac” Generalski Stol

Related posts

ŠVICA – Legende o Perinki

Selo

Kotli

Selo

Voda – da li ste ovo znali ? Zar zbilja mislite da je voda samo H2O?

Selo