December 3, 2023
KUD Razno Zanimljivosti

Etno susreti i Čvarkijada

VETOVO – S ciljem očuvanja bogate tradicije i baštine Požeške kotline na terenima ugostiteljstva „Schoon blick“ u Vetovu uz potporu Požeško-slavonske županije , grada Požege i općine Kaptol održani su 1. Etno susreti i 1. Čvarkijada, a organizator je bio tjednik „Kronika Požeško-slavonska“. Okupilo se više od 300 sudionika ponajviše iz desetak kulturno-umjetničkih društava ovog kraja uz gostujući KUD „Tripo Tomas“ iz crnogorskog krada Kotora, a oni su se natjecali u starim sportovima, pripremi tradicijskih jela, uređenju stola i drugom.

Najbolji tradicijski stol priredilo je KUD „Poljadija“ iz Grabarja ispred „Svilenke“(Buk) i KUD „Ivan Goran Kovačić“(Velika). Najljepšom curom za udaju u izvornoj nošnji proglašena je Ivana Lovreković iz Novog Sela(članica KUD „Požeška dolina“ Požega), druga je Anamarija Mazal(„Svilenka), te treća Tajana Vidakušić iz Pleternice(Zavičajno KUD „Rama“Pleternica).

Pobjednici 1. Čvarkijade, natjecanja u spravljanju domaćih čvaraka, su majstori KUD „Tkanica“ iz Aililovaca, a slijede „Požeška dolina“ i „Ivan Goran Kovačić“. Nadalje u spravljanju autohtonih jela najbolje je Zavičajno KUD „Rama“, a slijede „Ivan Goran Kovačić“ i „Orljava“(Pleternica). Najboljim pekmezom proglašen je onaj Andrije Bartolovića iz Alilovaca, te najboljom voćnom rakijom liker od šipka Mirte Malčić iz Grabarja.

Najstariji uporabni predmet u seoskom domaćinstvu je avan iz 1817. godine(KUD „Požeška dolina), a najstarija izvorna nošnja je ona Blanke Miletić(također „Požeška dolina“).

Posebno su zanimljiva bila natjecanja u starim sportovima. Kod potezanja užeta pobjednik je „Ivan Goran Kovačić“ ispred „Poljadije“, zatim u gađanju strijelom Zlatko Vuković(„Požeška dolina“) ispred Mate Đuretića(„Orljava“), pobjednik trčanja u vreći je Slavko Toman(Ivan Goran Kovačić“), u bacanju potkove KUD „Poljadija“, u gađanju praćkom Matej Marenjak(„Poljadija“), bacanju kamena s ramena Ljubomir Gržetić(KUD „Tripo Tomas“ Kotor), potezanju mosora Josip Draguljić(„Tkanica“), te u gađanju kozlice Luka Pejović(„Tripo Tomas“). Tako je ukupni pobjednik sportskog dijela „Ivan Goran Kovačić“ ispred „Poljadije“ i “Tkanice“.

Zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić i urednik „Kronike Požeško-slavonske“ Vladimir Protić uručili su brojne nagrade pobjednicima, a najavljene su ove priredbe i iduće godine.

za portal Selo.hr >>>>> Tomislav Ciganović

izvor >>>>> http://pozega.eu/najbolji-cvarci-alilovcana-stol-grabarcana/

Related posts

Dani Moslavine

Selo

Prisjećanje na reviju narodnih nošnji – Ogulin -2011

Selo

Alaj pjevam i pjevati znadem

Selo