Aktualno

Vizionarka sa Zrina

Vizionarka sa Zrina

U Sisačko-moslavačkoj županiji postoji općina u kojoj je više sela bez svojih žitelja, nego onih koja su naseljena. Jednostavno je takav trend da mnogi mladi ulaskom Hrvatske u EU odlaze za egzistencijom na zapad, a ono preostalog starijeg stanovništva izumire. Rekli bi da je to čista depresija, no onda se dogode priče o nečemu tako posebnome da to nazivamo anomalijom ove regije. Primjer tome je priča o dvoje mladih koji su proputovali četrdesetak zemalja, pa se skrasili u selu Tirol iznad Hrvatske Kostajnice. On Nijemac, a ona Argentinka. Mladi bračni par vidi budućnost u zemljoradnji i tako ničim povezani s ovim krajem se naseljavaju u Tirolu. Međutim ima priča i o ljudima koji su odlučili prijeći nekoliko tisuća kilometara zbog svoje vizije revitalizacije jednog sela, te doći s drugog kontinenta u selo koje posljednjih šezdesetak godina izumire. Danas ćemo pisati upravo o toj vizionarki Zrina koja je svoj dom u dalekoj Australiji zamijenila s povijesnim selom iz kojeg joj preci datiraju još od 1710.godine…

Branka Čubelić rođ. Dembić, prvi put je Zrin posjetila 2018.godine. Godinu dana kasnije svoje stalno prebivalište u Sydneyu mijenja u Zrinsku dragu 45. Ona je radoholičarka i  jednostavno ne miruje nego pokušava oživjeti ovaj povijesni kraj koji ima mnoštvo potencijala za kulturni turizam. U sunčano proljetno poslijepodne zatečem je u svojoj kući gdje će mi pokazati rodoslovlje Zrina koje je godinama proučavala.

– Uspjela sam uvidom u dokumentaciju napraviti rodoslovlje sela koje je raseljeno po cijelom svijetu. Cilj mi je uskoro otvoriti muzej Zrina koji će okupljati mnoge ljude, te na taj način ću pokazati da se i ovdje može ponuditi turizam. – priča mi pozitivna Branka, ponosna što je zasadila polje lavande. – Imamo oko 10 000 biljaka koje će u lipnju zamirisati ovu dolinu i postati prava atrakcija. Uključujem lagano i preostalo stanovništvo sela koji mi za honorar pomažu da cijela ova priča uspije. Ovo je mjesto poznato po utvrdi obitelji Zrinski i crkvi sv. Magdalene, a ima se tu toliko toga ispričati o selu, tradiciji i običajima. Pripadam staroj lozi koja je ovdje živjela prije 300 godina.

Na pitanje kako se to odlučila doći živjeti ovdje, kaže mi: – Tog dana sam došla kod ruševine stare gotičke crkve sv. Magdalene i sjela sam na kamen, te počela plakati. Osjetila sam neku energiju koja mi je rekla: Branka tvoj zadatak je revitalizirati ovaj kraj. I to je bilo dovoljno da se odlučim doći u Zrin.

Branka je nedavno postala počasna članica Zrinske garde iz Čakovca, a iza nje stoji mnoštvo književno filmskih projekata koji promoviraju ovo selo u kojem je ona jedina župljanka Zrinske župe.

– Ideja je puno, a budući da sam ja poduzetnik, želja mi je ovdje napraviti elitni turizam. Stoga sam otvorila firmu Dreamtime za luksuzna vjenčanja namijenjeno strancima kako bi im približila ljepote Hrvatske. Od vjenčanja, lovnog turizma, do kulturno povijesnog sadržaja, ovo selo itekako može oživjeti. – i taman kada spominjemo buduće projekte, Branku posjećuje predsjednik jedne županijske udruge iz Gline s prijedlogom suradnje.

Sudeći iz viđenoga, ovaj kraj bi uskoro mogao postati mjesto povijesnog značaja – oltar domovine kako to Branka zna reći budući da se ovdje prije tristotinjak godina Europa branila od Turskih osvajača. Na žalost vrijeme je selo bacilo u zaborav, no ljudi poput Branke Dembić Čubelić svojim jasnim vizijama dokazuju da nikada nije kasno otisnuti se u avanturu oživljavanja „Zrinske kneževine“ koja može  uvelike doprinijeti oživljavanju ovog kraja Hrvatske, ma koliko god ono bilo daleko od urbanih sredina. Udaljenosti su samo u glavama, a u stvarnosti su poveznica s ruralnim krajevima koje nude nešto novo, na temeljima nečeg vrlo staroga. Povijesni turizam sve više privlači ljude u suvremenom svijetu, a ovaj kraj ima čime da se pohvali.

Za portal Selo.hr – Daniel Pavlić – ART POGON (Obrt za dizajn)

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

9. festival žganaca

Selo hr

Ljubav na Korčuli – upoznavanje – vjenčanje

Selo hr

Keltska noć

admin