Aktualno Razno

Zalipe – živopisno selo Poljske

U jugoistočnoj Poljskoj, smješteno u blizini grada Krakowa, nalazi se selo Zalipe poznato po svojim šareno oslikanim kućama. Ova jedinstvena tradicija oslikavanja kuća cvjetnim motivima i geometrijskim uzorcima čini Zalipe pravim biserom poljskog sela.

Prema legendi, tradicija oslikavanja kuća u Zalipieu započela je u 19. stoljeću. Seljaci su svoje domove ukrašavali bijelim vapnom kako bi ih zaštitili od vlage i insekata. S vremenom, žene su počele dodavati jednostavne crne uzorke, a kasnije su se motivi razvili u složene i živopisne kompozicije.

Motivi na kućama u Zalipieu najčešće su cvjetni, s prikazima ruža, suncokreta, tulipanima i drugog cvijeća. Također se koriste geometrijski uzorci i motivi iz poljske narodne umjetnosti. Boje su obično živopisne i vesele, s dominantnom crvenom, plavom, žutom i zelenom bojom.

Danas je Zalipe popularna turistička destinacija. Posjetioci mogu uživati u šetnji kroz selo i razgledavanju šarenih kuća. U selu se nalazi i muzej posvećen tradiciji oslikavanja kuća.

U Zalipieu se svake godine održava natjecanje u oslikavanju kuća, koje uz prekrasne cvjetne vrtove i staru drvenu crkvu iz 18. stoljeća daje nezaboravan doživljaj.

Foto: TZ Cracow

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

11 KUD-a na predsmotri u Hrastovici

Selo hr

Bijeli Hrvati

Selo hr

57. Đakovački vezovi 2023. – Svečana povorka

Selo hr