Aktualno Galerija KUD Smotra

2. Folklorni susreti KUD „Tišinčani“

U Tišini Erdedskoj KUD „Tišinčani“ organizirali su 2. Folklorne susrete povodom proslave dana sela Srca Isusova. Uz rijeku Savu kroz mjesto prošao je defile sudionika folklornih susreta konjskim zapregama pod vodstvom Mire Carena.

Nakon defilea kroz mjesto, mještani i gosti uputili su se na otvoren prostor gdje je služena Sveta Misa koju je predvodio fratar Ivan Bradarić. Po završetku mise započeo je kulturno umjetnički program u kojem su nastupili:

 • Mažoretkinje Martičnice,
 • KUD Veleševec,
 • HKUD Radost Sela,
 • HKUD Poculica Letovanić sa svojim podmlatkom,
 • Zavičajno društvo Sv. Josip Cerje Letovansko,
 • KUD Moslavčakna Donja Gračenica,
 • KUD „Ttišinčani“ Tišina Erdedska

Domaćin KUD „Ttišinčani“ na čelu sa predsjednicom Marijanom Ivičinec zahvalio se svima koji su potpomogli na bilo koji način u održavanju 2.Folklornih susreta, pokrovitelj je bio općina Martinska Ves.

KUD „Ttišinčani“ jedino  je kulturno-umjetničko društvo u općini Martinska Ves. O povijesti i radu KUD-a tajnica Gordana Sokolović-Dragić napisala je sljedeće:

KUD „TIŠINČANI“ osnovan je davne 1985. godine kao KUD „MATO BORIĆ“. Od osnivanja nastupali smo na raznim smotrama sa zapaženim rezultatima.

Društvo nakon osnivanja dva puta prestaje sa radom, odnosno miruje, te je obnovljeno pod imenom KUD „TIŠINČANI“ 2017. godine. Nakon obnavljanja rada društva 2017. godine, nastupali smo unutar i izvan naše Županije, a imali smo nastup i izvan Republike Hrvatske.

Djelujemo u 2 sekcije: radionička, te pjesma i ples, njegujući izvornu baštinu naše gornje Posavine.

Aktivnostima KUD-a 2019.g

KUD  je često dobivao pozive za nastupe na raznim smotrama, ali se nismo mogli odazvati na sve, zbog malog broja članica koje pjevaju i plešu. Veliki nam je problem tamburaška pratnja, te nam je do sada najčešće pratnja bio tamburaški sastav JANKO STJEPUŠIN iz Martinske Vesi.

Imali smo javni nastup u Topolovcu na I. i II. Odabiru pastuha hrvatskog Posavca gdje su nam iznimno pratnja bili tamburaši KUD-a Ivana Goran Kovačić iz Siska.

Na blagdan Cvjetnice nastupile smo u kapeli presvetog Srca Isusovoga u Tišini Erdedskoj.

U lipnju smo u Odri nastupile na proslavi sv. Antun kao gost KUD-a ODRA ŽABNO uz pratnju tamburaša KUD-a Brest Pokupski.

Kolovoz nam je bio među najvažnijim nastupima jer smo imali najveći dosad nastup u Vrsima kod Zadra kao gosti KUD-a sv. Lovre Vrsi. Tamo smo predstavile svoju Posavinu u njezinom najljepšem izdanju, gdje su naše nošnje bile predmet divljenja zbog svoje ljepote.  Bilo je to dvodnevno putovanje koje nam je otvorilo mogućnosti nastupa po Dalmaciji, ali smo bili primorani odbiti pozive zbog troškova.

Isto tako smo u kolovozu nastupali na Bartolovskim susretima u Hrastovici uz pratnju tamburaša KUD-a Moščćenica.

U rujnu smo u Crncu nastupili povodom blagdana sv. Mihovila

Studeni je mjesec kad naša Općina slavi, te nam je prvi nastup u mjesecu bio u Tišini Erdedskoj povodom  30 godina osnivanja HDZ-a, nakon toga imali smo nastup 10.11. na Martinju u Martinskoj Vesi kao i 11.11. na svečanoj sjednici pod pokroviteljstvom Općine Martinska Ves, kao i nastup na Božićnom koncertu 20. prosinca u Martinskoj Vesi.

Kroz godinu na radionicama smo same izradile parte za nastupe naših djevojaka.

Tijekom 2020.godine imali smo puno poziva za nastupe, kao i pozive  u organizaciji Zajednice kulture Sisačko moslavačke županije na županijsku smotru dječjih tamburaških sastava i zborova, pred selekcijsku smotru izvornog folklora, male vokalne sastave te županijsku smotru tamburaških sastava i orkestara, na koji su na našu žalost i otkazani zbog epidemiološke situacije

U 2021. godinu okupljati sve mlade koji su imalo zainteresirani, a sve radi očuvanja kulturne baštine gornje Posavine i promicanje zaboravljenih narodnih pjesama, plesova i običaja. Zbog epidemioloških mjera nije bilo mnogo nastupanja.

 1. Godina

Prvi javni nastup je bio u travnju u Zagrebu sa TO J. Stjepušin u zabavnoj emisiji FIO show povodom Uskrsa.

Tradicionalno sudjelujemo u mjesecu lipnju na Radićevim danima te smo bili nositelji organizacije županijske smotre folklora Martinski susreti.

Prvi folklorni susreti održani u Tišini Erdedskoj bili su povodom blagdana Srca Isusova na kojima je prisustvovalo 6 društava i mi kao domaćini. Gosti su bili mažoretkinje Martinčice iz  Martinske Vesi,  Kraluži iz Budaševa, TO J. Stjepušin, KUD Brest Pokupski, KUD Hrastovica Petrinja i gđa Fanika Marković. Uspješno smo organizirali defile kroz selo na čelu sa konjskom zapregom koju nam je omogućio g. Mirko Caren, nakon čega je uslijedio program društava. Dalje smo nastupali:

 • srpnja u Selima za blagdan Marije Magdalene,
 • kolovoza u Cerju Letovanskom,
 • rujna na međunarodnoj smotri folklora u Velikoj Kladuši, 1. NASTUP IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
 • rujna u Desnom Trebarjevu na susretu oltajmera,
 • kolovoz u Vrbovskom,
 • studeni u Hrastovici,
 • studeni martinje u Martinskoj Vesi,
 • prosinac božićni koncert TO J. Stjepušin u Martinskoj Vesi,
 • prosinac nakon dvije godine prvi puta je održana misa u Tišini Erdedskoj na veliko veselje mještana i u dogovoru sa fra Ivanom Bradarićem kud je svečano obilježio pjevanu misu.

2023.godini započela je sa nastupom 6.siječanj 2023 na sveta tri kralja pjevana misa u Galdovu

 • siječnja sudjelovali smo u Prelošćici na otvaranju prvog spomenika Tamburi.
 • 6.2023. nastupali smo na smotri folklora u Letrovaniću

Tradicionalno smo sudjelovali na Radićevim danima te smo bili nositelji organizacije županijske smotre folklora Martinski susreti 11.6.2023.g.

Društvo broji 65 članica i članova, a aktivnih ima 20-tak. Stručna voditeljica je Ljubica Vugić.

 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

NAJLJEPŠA HRVATICA U NARODNOJ NOŠNJI – Kristina Kruhan

Selo hr

Porez i daće

Selo hr

Međunarodna smotra folklora – 52. Tydzień Kultury Beskidzkiej

Selo hr