September 24, 2023
Aktualno Iz povijesti Tradicija

308. Sinjska alka

Završeno je 308. konjičko viteško natjecanje u gradu Alkara Sinju „308. Sinjska alka“ u spomen na slavnu bitku 1715.godine i u slavu Gospe Sinjske. Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci datira iz 1784.godine. U Dalmaciji su prema zapisima sinjana Ivana Lovrića postojali običaji održavanja konjičkih turnira u većim gradovima: Zadru do 1820.g., Imotskom do 1840.g. i Makarskoj do 1832.g. Na ponos hrvatskom narodu Alka je jedino viteško nadmetanje u nizu brojnih europskih viteških nadmetanje koje je u kontinuitetu preživjelo tri stoljeća.

Rezultati 308. sinjske alke:

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske alke.

Alku je osvojio s 9 punata, nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, pobjednikom Bare. Nakon treće trke oba su alkara imala 6 punata pa je vojvoda Mario Šušnjara zapovjedio pripetavanje u kojem je Zorica pogodio u sridu, a Radanović je pogodio u 1. Zorica je u prvoj trci bio jedini alkar koji je pogodio sridu, u drugoj trci pogodio je u 1, a u trećoj trci u 2. Zorici je ovo 11. alkarski trofej. Ima još ima jedan slavodobitnički plamenac, četiri Čoje i pet pobjeda na Bari. Rođen je 1983. godine. Kao alkar debitirao je 2000. godine, a od 2002. je alkar kopljanik. Bio je i zamjenik alajčauša, a alkarski momak mu je Miljenko Lovrić iz Hrvaca. Jaše na konju Dream u vlasništvu KK ‘Vreba’ iz Hrvaca.

Vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice kao znamen pobjede.

Alkar Kristijan Bikić pobjednik je natjecanja za Čoju, koje je održano danas u Sinju, unatoč kiši. Čoju osvojio s ukupno 12 punata nakon tri pripetavanja.

Alkar Tino Radanović pobjednik je 308. Bare. Baru je osvojio s 10 punata, nakon pripetavanja s alkarom Martinom Šušnjarom.

Izvor: alka.hr    Fotografije: alka.hr

Related posts

Sveti Hubert

Selo

56. Voloderske jeseni

admin

Zlatne niti Panonske nizine

Selo