Aktualno Dijaspora

Bunjevci bez granica

Festival »Bunjevci bez granica«, koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske, održan je večeras peti puta, a mjesto susreta ove je godine bio Tavankut. Ovo je bio prvi njihov susret nakon korona stanke. Uz druženje i radni sastanak, središnji događaj bio je nastup udruga u Domu kulture gdje je prezentirana njihova zajednička bogata baština – folklorni plesovi, glazba, nošnja i bunjevačka ikavica.
Sudjelovali su: domaći HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, HKC »Bunjevačko kolo«, HGU »Festival bunjevački pisama« i Hrvatska čitaonica iz Subotice, HKPD »Đurđin« iz Đurđina, HBKUD »Lemeš« iz Lemeša, Hrvatska samouprava Bačalmaš i KUD »Zora« i Hrvatska samouprava iz Kaćmara. UBH »Dužijanca« predstavila se izložbom »Ris«.
Manifestacija je održana u organizaciji Cro-fonda, HKPD-a »Matija Gubec«, Hrvatskog nacionalnog vijeća a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«. Pokrovitelj je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov istaknuo je kako ova manifestacija povezuje a to zajedništvo obogaćuje i oplemenjuje sunarodnjake koje je 1921. razdvojila državna granica.
»Znamo tko smo, znamo tko su nam bili preci, znamo za franjevce Bosne srebrene 18. stoljeća, znamo za preporoditelje predvođene biskupom Antunovićem, za vrle kulturne i crkvene pregaoce na koje podsjećamo i u našoj kampanji ‘Znam tko sam’. Bunjevci su integralni dio hrvatskoga naroda, bunjevačka ikavica jedan je od dijalekata hrvatskoga jezika, a po vjeroispovijedi smo članovi rimokatoličke Crkve. Stoga u popisu stanovništva recimo to i budimo svjedoci onoga što su naši preci znali, što su svjedočili, nekad uzništvom, a nekad i žrtvom«, kazao je Žigmanov.
Manifestaciji je nazočio i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan.
»Povezuje nas ista kultura, isti običaji, isti jezik. Granica sprečava naš svakodnevni kontakt, ali ovakve manifestacije prilika su da se družimo, da pomognemo jedni drugima, a osim kulturog amaterizma postoji i mogućnost povezivanja i preko projekata i EU fondova. Budite ponosni što ste Hrvati i Hrvatice, izjasnite se tako i na popisu, jer nas na to obvezuju naši preci, ali i naša djeca«, rekao je Gugan.
Prvi »Bunjevci bez granica« održani su 2016. u Tavankutu, a svake se godine održavaju u drugom mjestu, u Srbiji ili Mađarskoj.
 
NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HRVATSKA RIJEČ” SUBOTICA
 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

6. Smotra folklora Novo Selo – Balegovac

Selo hr

4. revija tradicionalnog ruha “OD MORA DO SAVE”

Selo hr

Dani komina, pure i bronzina, Tijarica 2022

Selo hr