Aktualno KUD Smotra

65. obljetnica djelovanja KUD “Zora” Betina

KUD „Zora“ iz Betine proslavilo je 65. Obljetnicu aktivnog djelovanja. Uz brojne goste svečanost je uveličao KUD „ Vesela Šokadija“ iz Koritne. O samom KUD-u „Zora“ možete pročitati na njihovim stranica iz izdvajamo:

„Pisma i kolo sastavni su dio života betinskog čovika od davnina, satkani u tradiciji naše Betine i njegovani kroz usmenu predaju naših ljudi. Generacije naših mještana sačuvali su ih prvenstveno kroz svoje običaje te su tako živeći svoju svakodnevnicu usporedno razvijali materijalnu i nematerijalnu baštinu Betine.

U poslijeratnom vremenu kulturni život Betine razvijao se kroz limenu glazbu te dramske i sportske aktivnosti.

Sudjelujući u tim aktivnostima Betinjani nisu krili težnju ka poboljšanju i unapređenju rada tih različitih sekcija te je kao produkt te težnje i njihova silnog zalaganja i truda u veljači 1957. godine osnovano Kulturno umjetničko društvo Zora.

Pod imenom KUD-a Zore nastupali su betinski članovi dramske i folklorne sekcije, kako u mjestima otoka Murtera, tako i po drugim, susjednim otocima. Folklorna sekcija iznjedrila je grupu koja je betinsko kolo i pismu predstavila na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1967. godine. Ostavili su tada vrlo snažan dojam na posjetitelje i organizatore te su tako uvelike promovirali svoj kraj te njegovu tradiciju i kulturnu baštinu. Bili su to počeci sudjelovanja na velikim manifestacijama, nakon čega su pozivi stizali iz raznih krajeva. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća KUD Zora sudjeluje i u organizaciji većeg susreta kulturno umjetničkih društava, točnije organizira Folklorne susrete na kojima su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz raznih krajeva naše domovine.

Nakon toga tradicija sudjelovanja i organizacije takvih susreta se nastavlja, pa KUD Zora vrlo uspješno organizira i Smotru folklora 1995. godine.

Uz tradiciju pisme i plesanja kola usko se vezala i tradicija drvene brodogradnje, koja je oduvijek bila zaštitni znak Betine.

KUD Zora je priznanje teškom i mukotrpnom radu svojih kalafata odala plesom „Kolo od kanate“ koji su KUD-u Zori poklonili betinski autori pjesme, plesa i koreografije kako bi ga u čast svojim kalafatima izvodili na porinućima novoizgrađenih brodova i drugim svečanostima. Prožela se tako u jednom plesu sva ljepota betinske tradicije, sav trud i rad betinskoga čovika te spomen na „Betinsku gajetu“ kao vječni simbol naše Betine.

KUD Zora opstaje i napreduje svojim kulturno-umjetničkim radom i stvaralaštvom sve do današnjih dana kada je u ova moderna i tehnološki puno naprednija vremena jedini cilj očuvati izvorni način betinskog pjevanja, betinskog kola i nošnje te prenijeti interes za sudjelovanjem u očuvanju baštine na svoje najmlađe članove. Velik je to izazov modernog vremena, ali ujedno i jedina garancija očuvanja tradicije i sigurne budućnosti našeg Kulturno-umjetničkog društva Zora.

Upravo je to jedan od najvažnijih motiva bio kada smo 2016. godine betinsku pismu satkali u korice Betinske pismarice. Njenim izdavanjem napravili smo veliki korak ka ispunjenju višegodišnje težnje da se pjesme našeg narodnog stvaralaštva sakupe i očuvaju od zaborava i ostave u nasljedstvo nekim drugim, mlađim generacijama, koje će jednako predano raditi na očuvanju i djelovanju Kulturno-umjetničkog društva Zora kao i mi danas.“

Izvor: KUD „Zora“ iz Betina

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Posljednja hrvatska katolička krunidba

Selo hr

Milka-Katarina T(e)rnini-hrvatski slavuj

Selo hr

Međunarodni festival “Paralia Fest”

Selo hr