December 3, 2023
Aktualno KUD Zanimljivosti

Dan povijesti 2015. u Galeriji Muzeja Moslavine

Slavica Moslavac održala je predavanje o Tradicijskoj arhitekturi u Moslavini i hrvatskoj Posavini. Riječ je dakle o nekadašnjem načinu gradnje stambenih i gospodarskih objekata, načinu stanovanja, ulozi hrvatskih kućnih zadruga, njihovom propadnju, te današnjoj želji za obnovom, kao i davanje novih sadržaja s tradicijskim predznakom.Jer na području Moslavine, još uvijek se mogu naći značajni primjerci narodnog graditeljstva koje se naslanja na graditeljske tradicije u Posavini s jedne strane, te bilogorsko-podravske s druge strane. Premda nedovoljno održavani, ovi primjerci tradicijske arhitekture predstavljaju značajne ostatke graditeljskog naslijeđa s kraja l9. i početka 20. stoljeća. Objekti su građeni od hrastovih greda i planjki, a značajke pučkog načina gradnje ogledaju se u tehnici, materijalu, omjerima i raščlambi unutarnjeg prostora te drugim značajkama karakterističnim za narodno graditeljstvo ovoga kraja.
Pod tradicijskim graditeljstvom smatramo vjekovno preuzimanje i usmeno predavanje znanja, misli, stečenog iskustva, dakle svega onog što je čovjek smislio, ocijenio kao dobro i upravo kao takvo kulturno dobro predao budućim pokoljenjima. Tradicija je ovdje ujedno i oblik povijesnog svjedočanstva o cjelokupnosti ideja, običaja, vjerovanja jedne zajednice. Taj oblik svjedočanstva duhovne kulture manifestira se u arhitekturi nizom detalja, od ornamenata, ispisanih parola…Jedna od njih je i stropna greda, zvana sljemenjača ili sljeme na kojoj su zapisivani godina gradnje, ime graditelja. Na sljeme se stavlja prva ošišana kosa djeteta, a prema običaju o šišanom kumstvu, tu se pohranjuje, molitvenik, pisma i svete slike.
Zapis se mogao naći i u temelju. Pod prvi kamen stavljala se boca s rakijom ili flaša prazna, unutra cedula i sitan novac. Kad se valjalo kamenje z gorskih potoka ili polagali bapki pod uglove kuća, majstori su i taj posao mora li dobro zaliti, tako da bi kućedomaćinu osigurali obilje grožđa i vina.
Vojnoj povijesti srednjovjekovlja

Petar Pisk održao je predavanje o vojnoj povijesti srednjovjekovlja. Na vrlo popularan i analitičan način predavač je prikazao sve prednosti i mane srednjovjekovnog načina ratovanja. Predstavljene su tadašnje formacije vojske; laka i teška pješadija, konjica, streličari te povijest nastanka oružja, npr. mača, ratnog čekića, koplja, luka, samostrela… Video projekcijama predavač je prikazao učinkovitost tadašnjeg oružja i mogućnost zaštite od istog. Koliko su bili učinkoviti srednjovjekovni oklopi, i da li su zaista bili neprobojni, kolika je bila cijena jednog konja ili oklopa, neke su od stvari koje ste mogli saznati na ovom zanimljivom predavanju. Predavanje je popratila i prezentacija mačevanja na kojoj je Pisk pokazao osnovne zakonitosti i pravila ove drevne vještine. Prezentirano je i streličarstvo, ono srednjovjekovno kao i moderno, pri čemu je pripomogao i član Streličarskog kluba Siscia gospodin Zoran Vonić. Na kraju predavanja posjetitelji su mogli i sami iskusiti naučene činjenice uz pomoć replika mačeva i lukova.

Na kraju predavanja uručene su nagrade pobjednicima koji su ispravno odgovorili za zadana pitanja iz predstavljenih tema.

 Izvor:

Organizator: Muzej Moslavine Kutina i Povijesna udruga Popovača
Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine Kutina
Vrijeme: 15.5.2015. u 18,00 sati
Teme: Slavica Moslavac: Tradicijska arhitektura u Moslavini i hrvatskoj Posavini i Petar Pisk: Vojna povijest srednjovjekovlja

Related posts

Monte Cristallo – Dolomiti Ampezzo

Selo

Narodne nošnje Čeha Sisačko-moslavačke županije

Slavica Moslavac

Izbor za najljepšu prelju Velikog prela 2023

Selo