September 25, 2023
Aktualno Dijaspora

FKD “Poljaci” proslavili 45.jubilej postojanja

Folklorno društvo “Poljaci” iz Vulkaprodrštofa (Austrija) proslavili su 45. jubilej postojanja i aktivnog rada. Čuvari hrvatskog jezika i kulture “Poljaci” ističu da svojim radom žele hrvatsku kulturu i jezik približiti i mladima i starima njegujući tradicionalne, ali istovremeno i novije popularne pjesme kako bi društvo otvorili što većem broju članova. Proslavu 45.jubileja popratile su Hrvatske novine tjednik Gradišćanskih hrvata čiji dio Vam prenosimo kako bismo uvidjeli jezik kojim govore Gradišćanski hrvati. 

“Svako ljeto u novembru priredi Folklorna grupa Poljanci u Vulkaprodrštofu dva koncerte u seoskoj dvorani. Ov put su stali u znaku 45. obljetnice društva.

VULKAPRODRŠTOF – Koncerte prilikom 45. obljetnice postojanja Folklorne grupe Poljanci, 5. i 6. novembra, očigledno nijedan nije kanio zamuditi. Friško se je napunila soeska dvorana u osnovoj školi sa znatiželjnom publikom. Na programskom letku su gosti mogli dobiti jur pred početkom priredbe pregled o koncertnom programu, ki nije razočarao!

Bogat muzički i folklorni večer

Prvi blok koncerta je stao u znaku narašćaja i dice. Mlade tamburašice i tamburaši, pod peljanjem Štefanije Ivančić su pozdravili pohodnice i pohodnike večera s narodnimi jačkami i tako pokazali ča su se u prošli miseci i tajedni svega vježbali i naučili: Na brigu kuća mala i Slušaj mati ove riči moje, u jačkarnoj izvedbi Elene Ivanović, su zato samo dva izvrsni primjeri.

Ali ne samo tamburaški narašćaj je nastupao u prvom dijelu večera, nego i dica ponude JIGT (jačiti – igrati – govoriti – tamburati) su mogli publiki predstaviti njevo znanje. Tancali su na primjer ples k poznatoj jački Kad si srićan, ali i Hoki poki, ki je bio tajni vrhunac večera. Dokle su u prvoj predstavi ovoga tanca pokazala dica na pozornici kako se mora gibati k melodiji, se je u okviru dodatka i cijela publika u dvorani skočila od stolcev i tancala odgovarajuće korake ovoj dičjoj jački! Kroz špontano tancanje je raspoloženje gostov bilo veljek na vrhu, a to se i ostali večer, kad je preuzela glavna grupa Poljancev pozornicu, nije minjalo.

Svejedno je li kod tancov Klimpuško kolo, plesov iz sjevernoga Gradišća, i Banatske igre, ali kod muzičkih interpretacijov i različnih jačkov u drugom bloku koncerta – publika je bila od prve minute oduševljena od nastupa Poljancev i je iskoristila svaku priliku da si s vulkaprodrštofski folkloraši sobom jači, boža i giblje u ritmu melodijov.

Dokle je sam koncertni dio počeo jako mirno i pun ćutenja s pjesmom Jačka sunca, su s ostalim izborom jačak pokazali veliku mnogovrsnost njevoga muzičkoga i jačkarnoga repertorara. Fokus pri tom nije u prvom redu ležao na narodni gradišćanskohrvatski jačka, nego na različni poznati melodija balkanske regije.

Grad se beli na primjer nisu samo pokazali zvanarednu muzičku predstavu, nego pred svim i ča se tiče jačenja. Zbor folklorne grupe Poljanci je pri tom istaknuo svoje jake glase, i dao ovoj jački iz Medjumurja poseban i harmoničan zvuk, koga su pohodnice i pohodniki jako uživali. Ča se tiče muzike, su Poljanci dokazali opet njihov visok muzički nivo, koga su mogli i u prošli ljeti jur prezentirati publiki. Točnost i dinamika grupe je pri tom bila kod svake izibrane jačke za čut i ćutit, ča je bio poseban doživljaj za goste večera.”

Izvor: Hrvatske novine, FKD “Poljaci”

Related posts

OBIČAJI VEZANI ZA ROĐENJE DJETETA

Selo

20. Državna konjogojska izložba – Sunja 2013

Josip Hren

Sveti Joakim i sveta Ana

Selo