Aktualno Dijaspora

Lik Šokice

Kulturno-umetničko društvo Hrvata „Bodrog“ nalazi se u Bačkom Monoštoru (Srbija) . Djelatnost KUDH „Bodrog“ je negovanje šokačkih običaja,igre i pisama. Svake godine organiziraju pjesničko-kazališnu Večer šokačkog divana, koncert Igranka kod Adoša, na kojem se prikazuje vrijeme s polovice prošlog stoljeća kada se slobodno vrijeme provodilo na sokaku i igrankama, gdje su se rađale i prve ljubavi te  proslavu povodom svečane proslave Zavitnog dana.

Književno jezična manifestacija – Divanim šokački – ” Tradicija u zrcalu Kraljica – continuation traditionis”

Ovogodišnja manifestacija  posvećena očuvanju, negovanju, promociji i popularizaciji monoštorske ikavice održana 19.11.2022. Središnja tema manifestacije je lik Šokice, njezin identitet ispripovidan i prepleten kroz tradicijsko šokačko ruvo.

U okviru manifestacije kroz naratorski deo upriličena je Revija tradicijskog ruva iz fundusa Kulturno umetničkog društva Hrvata ” BODROG”. Manifestacija te fotografije i izrada bogatog kataloga nastavak su projekta podržanog od strane Grada Sombora i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: KUDH Bodrog, Monoštor, Wikipedija

Foto: KUDH Bodrog

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

27. Baranjski bećarac

Selo hr

Odvoračka sela srcu najmilija

Selo hr

29. Smotra pjevačkih skupina – Kutina 2023.

Selo hr