Aktualno KUD Smotra

KUD „Rakalj“ gostovalo na 19. susretima folklornih društava

KUD „Rakalj“ gostovalo je u Generalskom Stolu na 19. susretima folklornih društava, na poziv prijateljskog KUD- a „Lipovac“. Ovi susreti posljednja su, ali i najveća manifestacija u obilježavanju Antunovskih svečanosti koje se tijekom lipnja obilježavaju u Generalskom Stolu.

Brojni posjetitelji uživali su u plesovima Istre, Dalmacije, Turopolja, Režana, Generalskog Stola, Dugoreškog kraja, Lasinja, Krašića i Međimurja u izvedbi 160 sudionika iz sedam KUD-ova, jednog orkestra, te tamburaškog sastava. KUD „Rakalj“  imao je čast pojaviti se na pozornici dva puta predstavivši tradiciju svoga zavičaja kroz izvorni folklor, te plesove Dalmacije, koje vrijedno njeguje kroz svoje djelovanje. Nastup je započeo svirkom na mihu i roženicama, kantom „Do po korta“, te plesom Ballo di sedia , kojega je otplesala srednja grupa plesača. Odrasla grupa je u drugom izlasku obučena u splitske nošnje otplesala Stare Splitske plesove, te unijela dašak Mediterana u unutrašnjost Hrvatske. Tijekom susreta odvijao  se i izbor najljepše folklorašice susreta, gdje se osim ljepote ocjenjivalo držanje i ponašanje tijekom samog nastupa. Titulu najljepše ponijela je upravo članica KUD-a „Rakalj“, Matea Burić, dok su njene pratilje bile djevojke iz Krašića, te Laza Bistričkog.

Uspješan nastup i najljepša folklorašica samo su poticaj za još boljim radom i zalaganjem unutar društva.

Za portal Selo.hr – Ornela Škabić

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Urodila šuma žirovica

Selo hr

Iz Povjesti – Bitka pod Siskom 1593. godine

Selo hr

Dan sela Kinjačka – sveta misa kod izvora Sv. Bogorodice “Pernik”

Josip Hren