December 3, 2023
KUD Običaji

Dan sela Kinjačka – sveta misa kod izvora Sv. Bogorodice “Pernik”

Svečenik Saša Umičević održao je misu kod izvora Sv. Bogorodice u Kinjačkoj. Česma Sv. Bogorodice sagrađena je još davne 1939. godine, tada je svećenik u parohijalnoj crkvi Sv. velikomučenika Georgija koja se nalazi u mjestu Brđani cesti, proto Lazar Čavić unajmio dva zidara, Ranka i Đuru Bojčetića iz sela Čakali da u šumi “Pernik” nekima poznata kao i “Ilidža” neposredno uz filijalnu crkvu Sv. Bogorodice na izvoru vode sazidaju česmu. Usmena predaja tvrdi da su mnogi tu vodu koristili za piće, ali i puno njih za pranje tijela jer je pomagala mnogima da riješe ili barem ublaže svoje zdravstvene tegobe. Danas je česma obnovljena, ali sam pristup do nje je težak, obrastao i poslije ovih svih kiša veći dio puteljka pod blatom, no ni to nije omelo dvadesetak odvažnih seljana da dođu do česme i pomole se….
Proslavu dana sela Kinjačka svojim nastupom obogatilo je Kulturno umjetničko društvo “Prosvjeta” iz Petrinje koje je mnogobrojne goste razveselilo svojim pjesmama popraćene zvukovima harmonike.
Za izvor postoji pučka predaja da su u vrijeme drugog svjetskog rata na prostoru oko izvora bili držani i mučeni zarobljenici. General zbog samo njemu poznatih razloga, razbjesnio se i u bijesu pištoljem počeo pucati po samom izvoru, no jedan od metaka se odbio od izvora i generalu zadao smrtnu ranu…

za portal selo.hr  >>>>> Josip Hren

 

Related posts

2. Folklorni susreti KUD „Tišinčani“

Selo

KUD Biser – 2014

Selo

Letovanić za Vukovar i Smotra izvornog folklora Pokuplja, Posavine i Banovine

Selo