December 7, 2023
Aktualno Dijaspora KUD Smotra

KUD Rakalj uspješno predstavio Istru na VI. Međunarodnom festivalu folklora Rimini – 2014

Kud Rakalj sudjelovao je na VI. Međunarodnom festivalu folklora Rimini 2014 koji se održavao od 22.-25. 05. U prekrasnoj Italiji. Folklorni festival okupio je 31 društvo iz 19 zemalja. Boje lijepe naše zaviorile su se čak tri puta, jer uz KUD Rakalj na festivalu su sudjelovala još dva društva s dalmatinskog područja. Centralnoj smotri folklora prethodio je mimohod svih sudionika festivala, te su Istra i Dalmacija spojene pjesmom Croatio iz duše te ljubim predstavili Hrvatsku na jedinstven način. Čast da otvori festival pripala je KUD-u Rakalj, te su Rakljanci predstavili djelić folklornog bogatstva Istre koji vrijedno njeguju kroz svoje djelovanje. Na velikoj otvorenoj pozornici u samom središtu Riminija zaorila je svirka na mih i roženice, kantu Oj Rakljanko zakantali su rakljanski kantaduri, a plesači su otplesali Mazurku i Ballo di sedia, te razgalili srca brojnih Hrvata, koji su kako su sami rekli život preselili u Italiju, ali srce ostavili u domovini.

Osim uspješnog nastupa članovi KUD-a Rakalj upoznali su dio kulture i mentaliteta Riminija, te bogatu povijest treče najmanje države na svijetu – San Marina. San Marino oduševio je bogatom poviješću koja seže duboko u unutrašnjost zemlje. Posjetili su i drugi najveći grad poslije Venecije u regiji Veneto, grad vječne ljubavi – Veronu. Predivne plaže dugačke nekoliko kilometara, zelenilo, ukusna talijanska hrana i srdačni ljudi uspomene su koje rakljanci nose doma iz Riminija.
Folklorni festival Rimini 2014 koji je u prvom redu i bio razlog putovanja KUD-a Rakalj omogučio je da rakljanci svoj kraj promoviraju na najbolji mogući način, te da upoznaju druge ljude i šire horizonte. KUD Rakalj je na ovom putovanju dobio i nekoliko poziva za gostovanje u ostalim državama, ali i Hrvatskoj koje su nastupile u Riminiju, te s radošću iščekuje nova putovanja u promicanju svog zavičaja.

za portal Selo.hr – Ornela Škabić

Related posts

Međunarodna dječja smotra folklora u N.Čiču

Selo

56. Voloderske jeseni

admin

9. Bučijada u Ivanić-Gradu

Selo