Aktualno KUD Razno

Pokladno jahanje u Kaniži

U nedjelju, 28. siječnja 2024. godine, selo Kaniža u općini Bebrina oživjelo je tradicionalnim Pokladnim jahanjem. Ova, već treća po redu manifestacija u organizaciji Konjogojske udruge Tulipan, ali prvi put u mjestu Kaniža privukla je oko 80 jahača iz svih krajeva Brodsko-posavske i susjednih slavonskih županija. Mještani Kaniže potrudili su se i okitili mjesto tradicionalnim rukotvorinama uz potporu općine i blagoslov kaniškog župnika vlč. Davora Tomića.

Pokladno jahanje u ovim krajevima ima dugu i bogatu tradiciju koja seže u doba Vojne krajine. Tada su graničari na konjima obilazili svoje pajdaše noseći im pokladno jelo i piće. Ova se tradicija očuvala do danas i postala omiljena manifestacija koja okuplja jahače i ljubitelje konja iz cijele regije.

Odjeveni u tradicionalne nošnje, na ukrašenim konjima, krenuli su u slikovitu povorku ulicama sela, zaustavljajući se na četri postaje sa bogatim slavonskim delicijama.  

Pokladno jahanje u Kaniži uspjela je manifestacija koja privlači velik broj sudionika i čuva dugu i bogatu tradiciju ovog kraja. Osim što je zabavna i radosna, ova manifestacija je i važan dio kulturne baštine.

Da bi barem slikom mogli doževijeti Pokladno jahanje u Kaniži zaslužne su fotografije Adama Tadijanovića, na kojima mu zahvaljujemo.

Foto: Adam Tadijanović

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

KUD “Slavko Janković” Šikovci- Šuškanje kukuruza

Selo hr

Dubički susreti

Selo hr

Festival svestranosti i kreativnosti podravskih i prigorskih žena

Selo hr