Aktualno Razno Zanimljivosti

Lutke Jadranke del Ponte

Lutke Jadranke del Ponte

„Lutka zna što radi. Lutka je pametna. Lutka je savršena. Ona je uvijek samo ono što treba biti“ (Luko Paljetak)

Za razvoj lutkarstva zaslužan je obred. Ritual je čovjeku pomagao kao komunikacijsko sredstvo u dijalogu prema iracionalnim silama prirode. Ritmovima zvukova, oblika i boja koji su elementarni i nezaustavljivi kao i otkucaji dječjeg srca, čine energiju koja se oslobađa u igrokazu, a kroz stilizirani pokret i glas, dodatno pojačavaju dojam i snažno uvlače u empatična stanja. U lutkarstvu bitno je prouzročiti vjerovanje u život materije i prenijeti svoju energiju na lutke, dok će glumci animirati glasom i pokretom kroz kvalitetnu scenografiju. Za djecu nema boljeg prijatelja od lutke. Uz njen zagrljaj sigurniji je san. U trenucima usamljenosti s lutkom se dijalogizira, nikad nas ne napušta. Lutka kompenzira mnogo toga, postaje moćan autoritet, utječe na psihofizičke osobine, razvija i obogaćuje maštu. Lutka osim što je didaktičko sredstvo, ona je i likovna kreacija za igrokaze i kazališne predstave. Galerija Muzeja Moslavine prvi puta ćje ugostiti kreacije lutaka Jadranke Del Ponte. Višegodišnji rad iznjedrio je zanimljive lutke za dječje igrokaze koji su se događali u kutinskoj gradskoj knjižnici. Često se prostor gradske knjižnice u Kutini, ispunjen do zadnjeg mjesta, tresao se od dječjeg smijeha, zaslugom lutkarske družine „Kutko“, a osobito Jadranke Del Ponte. Ona je dječja spisateljica, ilustratorica, scenograf, zapravo spiritus movens lutkarskih igrokaza, glavni krivac za maštovite i inventivne izvedbe lutaka. Jadranka izrađuje lutke od odbačenih a ponekad i smiješnih, materijala koje oživljava u svojim igrokazima. Izložila je svoje zmajeve, vile, mudru sovu, žapca, rodu, morskog psa, mudru hobotnicu zapravo cijelu menažeriju likova iz tekstova, koje je napisala ili još uvijek piše i ilustrira. Kao dobar pedagog pokazuje djeci kako i sami mogu izraditi lutke. Jadranka razigrava maštu i potiče na aktivno sudjelovanje u predstavi (interakciju), stvara jedinstven ugođaj i uvlači djecu i odrasle u svijet glume, mašte i smijeha.

Njene lutke imaju akcent na karakterizaciji koju postiže i izborom materijala. Lutke su mali hrabri heroji koji mogu reći ono što se nitko nebi usudi, one su junaci tajnih želja i skrivenih misli. Svijet lutaka je zaista svijet beskrajne mašte, a dijete se u lutkarskom svijetu obogaćuje spoznajno i emocionalno. U skromnom prostoru dječjeg odjela gradske knjižnice u Kutini, ostaje jedno lijepo sjećanje na nesebičnu i bezuvjetnu ljubav tete Jadranke prema mališanima našeg grada koje je nadahnjivala humanošću, humorom, likovnošću, lirikom i neposrednošću. Lutke i lutkarska scenska umjetnost oplemenjuju svijet socijalnih, kulturnih, etničkih, estetskih vrijednosti.

Mladen Mitar

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

27. Piškorevački sokaci

Selo hr

Zalipe – živopisno selo Poljske

Selo hr

Tri kralja

Selo hr