September 24, 2023
Aktualno KUD Religija

Pjesmom za biskupa

Dana 28. rujna 2014. godine u mjestu Kamenica Skradnička pored Tounja svečano je proslavljen blagdan svetog Mihovila Arkanđela. Program je započeo molitvom kod križa i paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Tržiću Tounjskom na ruševinama crkve svetog Mihovila koja je stradala u Drugom svjetskom ratu. Ovo slavlje dio je trodnevne proslave svetog Mihovila Arkanđela koju su organizirali župno vijeće u sastavu Nikola Fumić, Franjo Pribanić, Dragan Cazin, Franjo Fumić, Mato Pribanić, Dragan Dujmešič i ostali mještani Kamenice zajedno s fra Slavenom Mijatovićem.
Svečano misno slavlje predvodio je biskup Gospićko – senjske biskupije mons. dr. Mile Bogović. Svetu misu popratili su pjesmom članovi KUD-a „Tounjčica“ uz prvi glas Ankice Pribanić i mladog svirača Valentina Pribanića. Nakon svete mise održano je kratko druženje biskupa i vjernika. Tijekom druženja članovi KUD-a „Tounjčica“ predstavili su se Spletom tounjskih pjesama i plesova. Izveli su pjesme: „Na livadi“ i „Aj, sinoć sjala, jedna zvijezda mala“ te plesove „Staro tovunjsko kolo“, „Tovunjsko kukunješce“, „Đipac“ i „Tovunjski drmeš“.
Jako dirljivo i naročito važno za članove KUD-a „Tounjčica“ bilo je međusobno darivanje s biskupom. Biskup je dobio na poklon KUD-ov glasnik „Tounjčica“, a članovi KUD-a dobili su katolički kalendar za 2015. godinu. Druženje članova KUD-a s biskupom završilo je pjesmom i zajedničkom fotografijom.

Branko Rumenović, mag.oec.
Tekst: Branko Rumenović
Fotografija: Zvonko Ranogajec

Related posts

Đakovački vezovi – Pučko crkveno pjevanje

Selo

Treća revija tradicijskog ruha „OD MORA DO SAVE“

Selo

Seoska solidarnost

Selo