December 10, 2023
Aktualno Zanimljivosti

Novogodišnji običaji – malo drugačiji

Australija
Stanovnici  Australije Novu godinu otpuhuju zviždaljkama, trubama, bilo kojim puhačkim glazbalom, pa čak i crkvenim zvonima, a sve to uz potoke šampanjca na plaži.

Bjelorusija
Na Novu godinu u Belorusiji neudate žene se takmiče u igrama spretnosti i dobivaju priliku da vide koja će se prva udati u nadolazećim mjesecima. Jedna igra uključuje postavljanje gomilice kukuruza ispred svake djevojke, a onda se uzme pijetao i postavi u sredinu kruga. Čija mu gomilica bude slađa pa navali da jede, ta će djevojka prva biti isprošena.

Danska
Danci čuvaju staro posuđe tokom cijele godine i to sa jednim razlogom da  ga prolupaju o vrata prijatelja za Novu godinu. Pa ukoliko Vas put nanese u Dansku u blagdansko vrijeme i ako vidite gomilu krhotina ispred nečijih vrata, to ne znači da tu osobu susjedi ne podnose, nego da ima jako puno prijatelja. Ukoliko učinak alkohola za novu godinu nije dovoljani, mnogi Danci u ponoć skaču sa stolice u nadi da će protjerati loše duhove u godini pred njima.

Filipini
Na Filipinima nova godina počinje “ispucavanjem” preostalih problema u staroj godini kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa.

Grčka
U Grčkoj je prvi dan godine dan Svetog Bazila, tada  djeca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio poklonima.

Japan
Po japanskoj tradiciji, kao obaveza smatra se seksualni čin supružnika uveče prvog dana Nove godine, a kada se prevede sa japanskog znači “prvi put na poslu” i poslednji seksualni čin u staroj godini, “isplata računa”.

Južna Amerika
Stanovnici Brazila i Bolivije oblače donji veš jarkih boja. Oni koji se odluče za crvenu imaće više ljubavi, dok žuta predstavlja novac i bogatstvo. Za razliku od njih stanovnici Venecuele točnije oni koji u Novoj godini žele da puno putuju, prema vjerovanju, moraju šetati po kući sa putnom torbom u ruci.

Njemačka

Nijemci za Novu godinu “žrtvuju” luk -presjeku 6 glavica na pola i posole ih. Svaka polovina predstavlja po mjesec u godini. Potom se luk ostavlja da odstoji kako bi uz njegovu pomoć predvidjeli vrijeme. Ako se sol rastopi, to znači da će u tom mjesecu biti puno kiše, a ako ostane na površini – biće sunčanih i toplih dana. Takođe, prije ponoći otope mali oblik olova na žlicu  i ubace otopinu u vodu. Oblik koji im se prikaže predstavlja budućnost.

Španjolska
Kada otkuca ponoć španjolci počinju da jedu grožđe i to 12 zrna grožđa – po jedno svaki put kada otkuca sat – da bi osigurali 12 srećnih i slatkih mjeseci. Šaljivdžije znaju ponekad da grožđe ukućanima zamijene maslinom koje predstavljaju djecu.

Velika Britanija
Tradicija prvog posjetioca u kući nakon proslave Nove godine, podrazumijeva dolazak muškarca koji je tamne puti ili kose. Poželjno je da bude taman jer to predstavlja suprotnost u odnosu na plavokose vikinške pljačkaše koji su ih pohodili. Poželjno je da ima crnu kosu i da u ponoć pređe prag kuće noseći komad ugljena za sreću. Škoti širom svijeta poštuju proslavu “hogmanaj” gdje na uličnim koncertima pjevaju popularnu poemu Robija Bernsa “Auld lang sune” napisanu 1788. koja znači “Stari, dobri dani”, noseći vikinške kape.

Related posts

Hrvatski ovčar

Selo

Smotra izvornog pjevanja – Sunja

Josip Hren

Prije 3.000 godina ‘bogato’ se živjelo u Alilovcima

Selo