November 29, 2023
Razno

Obilježen blagdan „Rane Sv. Franje“ na Zidinama

Na Zidinama u Gornjoj Skakavi i ove godine 17.rujna 2014.godine, zahvaljujući mještanima Gornje Skakave, mnogobrojnim pokroviteljima i Kulturno-umjetničkom društvu „Skakava 06“ obilježen blagdan Rana Sv. Franje. Na mjestu nekadašnjega franjevačkog samostana iz 13. i 14. stoljeća okupio se veliki broj hodočasnika.
Misno slavlje s početkom u 11.00 sati predvodio je fra Drago Bojić koji je naglasio da katolička crkva 17.rujna slavi kao dan svetog Franje Asiškog, dodajući da je on u povijesti kršćanstva i katoličke crkve, ali i općenito u svijetu iznimno važan ističući da je „sv. Franjo smatrao da je Bog na licima svih ljudi i to je poznato kao njegovo franjevačko bratstvo i sestrinstvo“. Gvardijan franjevačkog samostana iz Dubrava fra Marko Antić je napomenuo da su tijekom arheoloških istraživanja stručnjaci iz Osijeka i Sarajeva na ovom lokalitetu pronašli tragove dvije crkve iz 13. i 14.stoljeća. „Crkva iz 14.stoljeća je iz vremena franjevaca koji su došli u Bosnu i koji su ovdje pastorizirali, a imamo povijesni podatak iz 1385.godine, gdje se između 35 samostana spominje i samostan u Skakavi“, izjavio je Antić.
Nakon mise proslava je nastavljena na nogometnom stadionu u središtu sela gdje je za sve hodočasnike pripremljen zajednički svečani ručak u 13.00 sati.
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Skakava 06“ iz Gornje Skakave ovom je prigodom pripremilo bogat kulturno-zabavni program. Društvo je održalo 8.smotru folklora „Skakavački dani“. Ovom prilikom domaćini su se predstavili tradicionalnim pjesmama, glazbom, dječjim folklorom i folklorom omladine. Voditelj programa bio je Mario Ivkić.
Nakon nastupa domaćina, H-KUD-a „Skakava 06“ iz Gornje Skakave, pozdravni govor uputio je i Gradonačelnik Brčko Distrikta, BiH, dr. Anto Domić, koji je u svojemu obraćanju naglasio važnost ovog događaja i svetkovine, ne samo za žitelje Gornje Skakave nego i za ljude koji su došli iz drugih krajeva i šireg okruženja da posjete selo koje se nalazi na obroncima Majevice u kojemu je otkriven samostan nastao prije tisuću godina. „Ovo je već tradicionalna manifestacija koja se organizira u Gornjoj Skakavi gdje se svake godine okuplja sve više ljudi, kulturno-umjetničkih društava, hodočasnika i znamenitih osoba što govori o značaju događaja u kreiranju našeg zajedništva kao multietničke kulturalne zajednice“, izjavio je gradonačelnik Domić.
Nakon govora Gradonačelnika nastupila su sljedeća kulturno-umjetnička društva:

  • B-KUD „Behar“ Maoča
  • H-KUD „Župa Zovik“ Gornji Zovik
  • S-KUD „Krepšić“ Krepšić
  • H-KUD „Husino“ Husino
  • H-KUD „Izidor Poljak“ Boće
  • KUD „Brčansko kolo“ Brčko
  • B-KUD „Posavina“ Brod
  • H-KUD „Bijela“ Bijela

Nakon nastupa KUD-ova druženje je nastavljeno uz zajedničko kolo. Mještani i KUD su pod šatorom ugostili preko 2000 osoba, te ih počastili tradicionalnim pečenjem, pićem i kolačima. Također uručeni su i prigodni pokloni svim pokroviteljima i društvima koja su nastupila. KUD „Skakava 06“ svake godine s radošću dočekuje mnogobrojne hodočasnike i goste, a o tome govori i pjesma naše članice Jelice Pavić iz Gornje Skakave, kojom je započela ovogodišnja 8. smotra folklora „Skakavački dani“.

Zdravo da ste, dragi naši gosti,
U Skakavu svi nam dobro došli.
Danas s vama veselje dijelimo,
Svetoga Franje rane mi slavimo.
Sveti Franjo daje primjer nama,
Da idemo njegovim stopama.
Vjere svoje da se ne stidimo
I bližnjega svojega ljubimo.
Skakava je nadaleko znana,
Po svetištu zvanom Zidinama.
Zidine su zavjetovno mjesto,
Tu se narod Bogu moli često.
Zavjet sveti ovdje mi dajemo,
I za svoje grijehe se kajemo.
Dragi Bože, grijehe nam oprosti,
Gdje franjevci ostaviše kosti!

Ružica Jokić

Related posts

Stanovanje – Dinarska zona

Selo

CIRKUS ROKOKO Maškare 2023

Selo

Pijana pruga

Selo