Aktualno Religija Smotra

Održan Božićni koncert u Brinju

U organizaciji KUD-a Brinje održan je Božićni koncert. Na koncertu su, uz prigodne Božićne pjesme, članovi KUD-a Brinje predstavili i sjajan CD običaja brinjskog kraja “OD ZRNA DO KRUVA “. Kroz sedamdesetak minuta, koliko snimka traje, ovi su zaljubljenici pjesme , plesa, brinjske riječi i svoga zavičaja, ispričali i prikazali emotivnu priču žetve u Brinju, kako je to nekad bilo , kojim alatima se radilo, kako se konjima vršilo, što se jelo i kako se pjevalo.

U uvodnom dijelu snimke dana je svojevrsna razglednica zavičaja, neprocjenjiv doprinos promociji Brinja u kulturnom, zemljopisnom i gospodarstvenom pogledu. Posebice je to izraz povijesnog identiteta brinjskog čovjeka i njegove opstojnosti. CD je snimljen bez ijedne utrošene kune, u suradnji s nekadašnjim članom društva Tomislavom Bićanićem, na ponos svima koji vole i štuju tradiciju svoga zavičaja.

U novijoj brinjskoj povijesti od Domovinskog rata, ovaj uradak predstavlja jedinstven doprinos kulturnoj baštini Brinja, a ideja vodilja članova KUD-a je da se tradicija prenosi na najmlađe te je tako svečano uručen CD ravnateljicama Dječjeg vrtića i Osnovne škole. Poklon je također uručen i načelniku općine Brinje Zlatku Fumiću, a KUD-u ostaje u obvezi nastaviti započetim putem.

Osim domaćina, svi koji su nazočili ovom jedinstvenom kulturnom događanju u Brinju, imali su čast čuti i vidjeti i vokalni ansambl KUD-a KLEK iz Ogulina, kojeg predvodi Joško Ćaleta, vrsni glazbeni pedagog, etnomuzikolog i znalac na području etno glazbe. Bio je to nezaboravan glazbeni doživljaj koji su nam priuštili ovi izvanredni pjevači, predstavivši se božićnim napjevima iz cijele Hrvatske te glazbenom obradom nekih popularnih hrvatskih pjesma.

Izvor – Gals Gacke

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

10. Večer selskih gucov 2013

Selo hr

Burano – šareni dragulj Venecijanske lagune

Selo hr

Čuvari istarske tradicije 49. smotra narodne glazbe i plesa Istre

Selo hr