Aktualno KUD

Ruvom kroz korizmu

Kulturno centar „Klasje“ iz Privlake već tradicionalno organizira smotra kreativnosti “Ruvom kroz korizmu” koja njeguje kulturnu tradicijsku baštinu. Ove godine, manifestacija je obogaćena edukativnim sadržajem kroz seminar “Kultura odijevanja”.

Uz Klasje kao organizatora, sudjelovalo je 9 kulturno-umjetničkih udruga, predstavljajući raznolikost rukotvorina i zanata. Cilj seminara bio je educirati publiku o nošenju narodne nošnje, s naglaskom na pravilnu upotrebu u raznim prigodama.

Predavači su objasnili kada se i kakva narodna nošnja nosila, razlikujući radnu od svečane odjeće. Radna nošnja koristila se u svakodnevnim poslovima, dok je svečana, ukrašena zlatom, bila rezervirana za posebne prigode kao što su blagdani, svadbe i slavlja.

Nažalost, u praksi se često viđaju pogreške u nošenju narodne nošnje, poput spajanja radnih elemenata sa svečanim ukrasima. Kroz edukaciju i prezentaciju primjera, sudionici seminara su dobili vrijedne informacije o bogatoj tradiciji narodne nošnje i načinu na koji se ona pravilno koristi.

Kulturni centar „Klasje“ sa predsjednicom Jelom Janjić i tajnicom Nadom Mijatović planiraju prikupljene materijale iz seminara i radionica srodnih tema uokviriti u monografiju koja će biti vrijedan i edukativni sadržaj za sve ljubitelje narodne nošnje i tradicije.

Ova manifestacija još jednom je potvrdila važnost očuvanja i njegu tradicijske baštine, te edukacije mladih generacija o bogatstvu našeg kulturnog identiteta.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Veliko prelo u Subotici

Selo hr

4. Toplička folklorijada

Selo hr

Priskanja vatre – HKPD „Matija Gubec“ Tavankut

Selo hr