September 25, 2023
Aktualno KUD Običaji Tradicija Zanimljivosti

Sivnica

Sivnica je kapelica složena za blagdan Tijelova od strane vjernika ukrašena najljepšim rukotvorinama, narodnim blagom vrijednih žena iz Bogdanovca koje su ručno vezle i šlingale. Često se u kapelicama nalaze rukotvorine baka i prabaka pokazujući svoju umjetnost i ljepotu, ali i spomen na vrijedne ruke predaka čiji običaji i danas žive zahvaljujući mještanima.

Na blagdan Tijelova slože se četiri kapelice (sivnice), svaka od njih predstavlja jednu od etapa čovjekova života: djetinjstvo, mladost, srednja dob i starost. Nakon mise, svećenik predvodi procesiju noseći pokaznicu sa presvetim tijelom Isusovim ispod “neba”, koje nose četvorica muškaraca odjevenih u narodne nošnje. Zaustavlja se kod svake sivnice, odlaže pokaznicu na oltar, kadi te čita odlomak iz evanđelja, kaže nekoliko riječi o životnoj etapi koju predstavlja svaka sivnica, moli se molitva vjernika i procesija nastavlja dalje.

Procesiju prate prvopričesnici odjeveni u bijele haljine, nose košare sa ružinim laticama koje posipaju po putu kojim prolazi Isus nazočan u pokaznici, a za njim i vas puk koji se sabrao na misi i procesiji. Nakon svih obreda, unazad nekoliko godina prvopričesnici načine krug te bacaju u zrak košare sa preostalim laticama, što im pričinjava veliko zadovoljstvo i sreću.

Izvor: Župa Duha Svetoga Nuštar,  Foto: Mario Kiš – Brašančevo, Bogdanovci 2023.

 

Related posts

20. Smotra otočkog folklora KUD Bokolje

Selo

Selo.hr – radovi na portalu

admin

Međunarodni praznik rada – 1. svibnja

Selo