Aktualno KUD Običaji Tradicija Zanimljivosti

Sivnica

Sivnica je kapelica složena za blagdan Tijelova od strane vjernika ukrašena najljepšim rukotvorinama, narodnim blagom vrijednih žena iz Bogdanovca koje su ručno vezle i šlingale. Često se u kapelicama nalaze rukotvorine baka i prabaka pokazujući svoju umjetnost i ljepotu, ali i spomen na vrijedne ruke predaka čiji običaji i danas žive zahvaljujući mještanima.

Na blagdan Tijelova slože se četiri kapelice (sivnice), svaka od njih predstavlja jednu od etapa čovjekova života: djetinjstvo, mladost, srednja dob i starost. Nakon mise, svećenik predvodi procesiju noseći pokaznicu sa presvetim tijelom Isusovim ispod “neba”, koje nose četvorica muškaraca odjevenih u narodne nošnje. Zaustavlja se kod svake sivnice, odlaže pokaznicu na oltar, kadi te čita odlomak iz evanđelja, kaže nekoliko riječi o životnoj etapi koju predstavlja svaka sivnica, moli se molitva vjernika i procesija nastavlja dalje.

Procesiju prate prvopričesnici odjeveni u bijele haljine, nose košare sa ružinim laticama koje posipaju po putu kojim prolazi Isus nazočan u pokaznici, a za njim i vas puk koji se sabrao na misi i procesiji. Nakon svih obreda, unazad nekoliko godina prvopričesnici načine krug te bacaju u zrak košare sa preostalim laticama, što im pričinjava veliko zadovoljstvo i sreću.

Izvor: Župa Duha Svetoga Nuštar,  Foto: Mario Kiš – Brašančevo, Bogdanovci 2023.

 

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Materice – stari narodni i crkveni običaj

Selo hr

3. mjesto PS KUD-a “Kondrićani” na 16. Smotri folklornog pjevanja

Selo hr

Letovanić za Vukovar i Smotra izvornog folklora Pokuplja, Posavine i Banovine

Selo hr