December 4, 2023
Aktualno KUD Smotra

Spoj istarskog krša i slavonske ravnice na folklornom susretu u Raklju

U Raklju je 26. srpnja po četvrti put održana manifestacija ” Spod mi Raklja sela”, u organizaciji KUD-a Rakalj. Manifestacija je započela mimohodom sudionika do rakljanske ljepotice – ljetne pozornice na Bolovanu, gdje su u dvosatnom programu brojni posjetitelji imali priliku vidjeti spoj tradicije istarskog krša, i slavonske ravnice.

Susrete su otvorili i zatvorili domaćini KUD-a Rakalj, izlaskom svih sekcija društva, u tri navrata. Roženičari, najmlađi i oni malo stariji svirali su Mantinjadu i Stari labinski balun, kantaduri su kantali na tanko i debelo Do po korta, i Zora rudi, uz pratnju na harmonikama. Plesači su izveli svoj bogat repertoar. Najmlađa grupa otplesala je balon uz pratnju na mih, srednja grupa plesove Sette passi – špic polku i ballo di sedia, dok je najstarija grupa plesača otplesala koreografiju Starih splitskih plesova, te time pokazali kako uz svoje tradicijske korijene, njeguju i tradiciju ostalih krajeva Hrvatske. Veoma atraktivan nastup imali su gosti susreta, jedno od najistaknutijih društava općine Čepin, KUD ” Čepinski Martinci “, iz istoimenog mjesta u Osječko – baranjskoj županiji.

U dva izlaska u raskošnim slavonskim i bunjevačkim nošnjama, predstavili su se spletom slavonskih i bunjevačkih plesova, uz pratnju neizostavnih tamburaša koji djeluju u sklopu samog KUD-a. Nakon plesa uslijedilo je čitanje stihova.

Za to se pobrinula draga gošća Raklja, u više navrata nagrađivana književnica, slikarica, fotografkinja, a prvenstveno pjesnikinja Denis Kožljan. Gospođa Denis pročitala je nekoliko svojih pjesama: Finjeno delo, Sanji, Lesa, Kad dojdeš star, Kus zabljenega življenja i Su me vadili. Treba napomenuti da gospođa Kožljan ima objavljenih 12 samostalnih djela, a posebno istaknute su zbirka pjesama Kolajna od verši, te knjiga Istrijan u vitru vrimena, koja je pisana u obliku kalendara, a govori o običajima, folkloru i gastronomiji istarskog podneblja.
Ništa manje atraktivni nisu bili ni posljednji gosti susreta. Uvijek veseli i razdragani, majstori dobre istarske kante i svirke, grupa Paljarica. Gupa broji 5 članova sastavljenih od kantadura, svirača na roženicama i harmonikaša. Lani su izdali svoj prvi CD koji sadrži 11 pjesama, a mogu se pohvaliti i brojnim nastupima na smotrama i feštama po Istri. Rakljanskoj publici zakantali su Barba Tone, Paljarica i Rakalj.

Organizator i domaćin KUD Rakalj, zahvalio se dragim gostima i posjetiteljima koji su svojim prisustvom uveličali 4. folklorne susrete ” Spod mi Raklja sela “,u nadi da se i dogodine vide na jubilarnim 5. susretima, a svim članovima KUD-a Rakalj koji za deset dana putuju u Makedoniju zaželio sretan put , te da što dostojnije predstave svoj Rakalj, Istru i Hrvatsku na Međunarodnom festivalu folklora ” Ohridsko sunce”.

Za portal Selo.hr – Ornela Škabić

Related posts

27. Smotra Izvornog folklora Karlovačke županije „IGRA KOLO 2023“

Selo

Večera u Imoćana

Selo

Priskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka 2022.

Selo