Aktualno Dijaspora

Karaševski Hrvati – Tradicija i identitet u srcu Rumunjske

Karaševski Hrvati, poznati i kao Krašovani, Karaševci ili Koroševci, autohtona su hrvatska etnička skupina nastanjena u jugozapadnoj Rumunjskoj, u županiji Karaš-Severin. Njihova se prisutnost na ovim prostorima spominje se u zapisima 1299. godine u Zemljopisnom rječniku Transilvanije, a smatra se da su porijeklom iz Hrvatskog Zagorja, Turopolja i Moslavine.

Karaševski Hrvati žive u sedam sela: Karaševu, Jabalču, Nermiću, Klokotiću, Ravniku, Vodniku i Lupku. Njihova sela očuvaju šarmantnu ruralnu atmosferu, a tradicionalna arhitektura, folklor i običaji odražavaju bogatu kulturnu baštinu.

Karaševski Hrvati govore štokavskim dijalektom hrvatskog jezika s elementima kajkavskog. Njihov dijalekt bogat je arhaizmima i očuvao je mnoge stare izraze i gramatičke konstrukcije. Većina Karaševskih Hrvata katolici su, a religija je igrala ključnu ulogu u očuvanju njihovog identiteta.

Zapošljavajući se u obližnjim rudnicima, industriji, te zahvaljujući privatnom poljodjelstvu, razmjerno su dobro živjeli. Hrvatska sela dobro su se očuvala te je stvorena zdrava etnička zajednica. Mnogo stoljeća živjeli su potpuno odvojeni od matičnog naroda, no okupljajući se oko Katoličke crkve, čuvali su staru tradiciju i govor na materinskome jeziku kao rijetko koja hrvatska zajednica. Danas su očuvanost i životnost hrvatskoga jezika vidljivi u mjesnoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje se obredi vode na hrvatskom književnom jeziku zahvaljujući činjenici što je crkva dobro opskrbljena potrebnom literaturom iz Hrvatske. Veliki prosvjetitelj i graditelj te crkve (1726.), koji se nesebično davao kako bi ljudi s ovih prostora naučili molitve, pjesme i drugi niz znanja, bio je isusovac Mijo Lovinić. Također su očuvanju pridonijelie obitelji u kojima se odvijao sav teret održavanja i prenošenja materinskoga jezika na mlađe naraštaje, te škola.Usprkos izazovima, Karaševski Hrvati aktivno se bore za očuvanje svoje kulture i identiteta. Djeluju brojna kulturna društva, folklorne skupine i pjevački zborovi, a u Karaševu se izdaje i hrvatski novinski list “Hrvatski glasnik”.

Karaševski Hrvati su važan dio hrvatske nacionalne zajednice u inozemstvu. Oni su primjer snage tradicije i identiteta te nam ukazuju na bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine.

Karaševski Hrvati su inspirativan primjer očuvanja tradicije i identiteta u okruženju koje je puno izazova. Njihova borba za očuvanje jezika, kulture i običaja podsjetnik je na važnost brige o kulturnoj baštini i raznolikosti.

Izvor: FB Hrvatska i Hrvati kroz povijest (odlomak 4), Wikipedija
Foto: Wikipedija, FB Hrvatska i Hrvati kroz povijest

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Priskakanje vatre na Svetog Ivana Cvitnjaka 2022.

Selo hr

KROZ TIHU PONOĆ

Selo hr

Seljačka borba za pravicu

Selo hr