December 3, 2023
Aktualno KUD

Svjetski dan žena

Svjetski dan žena na selu (International Day of Rural Women) obilježava se 15. listopada, počevši od 1995. godine kada je u Pekingu održana konferencija UN-a posvećena ženama na selu diljem svijeta.
“Novi ciljevi održivog razvoja obuhvaćaju jednakost rodova i osnaživanje žena. Cilj je da se udvostruči produktivnost poljoprivrede i prihod malih proivođača, naročito žena. I zaista, žene su važne za uspeh skoro svih ciljeva održivog razvoja.”, kaže Generalni sekretar UN, Ban Ki-moon.

Žene u ruralnim područjima značajno pridonose razvoju poljoprivrede. Međutim, one su samo formalno ravnopravne sa muškarcima, jer u praksi najčešće ne sudjeluju u raspodjeli ostvarenog dohotka na poljoprivrednom gospodarstvu. Poljoprivredno zemljište se obično vodi na muškim članovima gospodarstva, a sve to im otežava pristup kreditima i obrazovanju i općenito otežava njihov položaj kako na gospodarstvu tako i u društvu. Iz navedenog je vidljivo da postoji veliki prostor za unapređenje i poboljšanje njihovog pravnog i ekonomskog statusa.

Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz seoskih područja te ih informirati i ohrabriti da aktivnije sudjeluju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

Related posts

Šokci i baština u Beregu

Selo

18. Bundevijada – Vrbovsko

Selo

Dragi članovi KUD-a ”Jedinstvo”, dragi prijatelji, dragi sugrađani i prijatelji folklora!

Selo