December 3, 2023
Aktualno Dijaspora KUD Smotra

17. Međunarodni festival folklora

Sjećanje na jedan od nezaboravnih festivala folklora 17. Međunarodnog festivala folklora, festivala koji je od početka pod pokroviteljstvom CIOFF-a, od ove godine ima i najviši certifikat kvalitete iste organizacije koji ga svrstava u red najboljih svjetskih festivala pa i same gostujuće grupe trebaju zadovoljavati niz kriterija koji potvrđuju najvišu kvalitetu. U toploj srpanjskoj noći i Šanac je bio prepun kao možda nikada – ova je manifestacija uvijek iznimno dobro posjećena, ali su Karlovčani i njihovi gosti nadmašili sami sebe pa je osim krcatih tribina publika i po u nekoliko redova stajala svugdje oko popunjenih sjedišta.

Festival je otvoren nastupom domaćina i organizatora, Folklornog ansambla Matija Gubec, koji je svoju izvedbu posvetio prof. Aleksandru Radivojeviću, što je publika dočekala dugim i toplim aplauzom, a u prvom redu “partera” ostala je jedna prazna stolica, rezervirana za stalnog gosta i prijatelja festivala.

Redom su slijedili nastupi gostiju iz Tajvana (“Fei Yang” iz grada Tainana), Rusije (“Druzhba” iz dalekog Arhangelska u kojem temperature padaju i do -45), zatim egzotičnog i toplog polinezijskog otočića Guama (“Inetnon Gef Pa’go” iz Merize), Argentine (“Ballet Folklorico Latinoamericano” iz Santiago del Estera) te, za kraj, Gruzije (“Marula” iz glavnog grada Tbilisija).

Related posts

Večer poezije, pjesme i divana

Selo

Savski Vali – Bobovac

Josip Hren

Baranjski tartufi

Selo