December 7, 2023
Aktualno KUD Religija

Uskrsni običaji Lađevca

Uskrsnuće

Običaji Uskrsa u Lađevcu i okolnim selima započinju već na Cvjetnu Nedjelju. Za Cvjetnicu se dan ranije nabere cvijeća (jaglaci, ljubičice). Cvijeće se stavi u lavor sa vodom i unutra jaje. Dijete koje na Cvjetnu nedjelju prvo ustane, umiva se u cvijeću i uzima jaje. Nekada su u našim Kordunskim mjestima bile brojne i siromašne obitelj. (Jedno jaje bio je veliki zalogaj za djecu jer su se jaja prodavala. Od prodaje jaja kupovala se sol, ako je preostalo novaca i šećer.) Ostali ukućani samo se umivaju. Narod kaže tko se umije u cvijeću-taj cijelu godinu ima lijepo lice. Nakon umivanja svih ukućana, vodu zajedno sa cvijećem domaćin baca na krov kuće. Zatim se sprema na misu Cvjetnicu.
Na Cvjetnicu se u crkvu nose drenove grančice, koje svećenik blagoslivlja tijekom obreda.Te se grančice čuvaju u kući tijekom cijele godine, u nekadašnja vremena za rogom srednje sobe (zvanom vanjske kuće). Kad se sprema nevrijeme grančice se nose pred kuću, moli se i grančicom križa, te se tako rastjera ružno vrijeme.

Pred Uskrs cure pišu pisance. Obično se skupe u jednoj kući, pjevaju i zajedno pišu pisance. Piše se drvenim štilom i voskom (prije nije bilo kupovne boje). Cure moraju paziti da dečki ne saznaju gdje se pišu pisance, jer bi se prišuljali i ukrali ih. Cure koje imaju dečke za Uskrs im daju pisance pa su često pisance ispisane stihovima:

Srce srcu daje našarano jaje.
Uzmi srce što ti srce daje.

Veliki petak je dan posta, molitve i tišine. Gase se crkvena zvona i tako nas podsjećaju na Isusovu muku i patnju.
Na Veliku subotu navečer ispred crkve loži se veliki oganj , koji župnik za vrijeme obreda Velike subote blagoslivlja. Na Veliku subotu na misu donosi se gljiva (suha gljiva koja obično raste uz deblo stabala) koja se povratkom sa mise upali na Usksnom ognju i nosi kući.
Povratkom kući sa mise na Veliku subotu, gljiva se stavlja u peć kao bi hrana koja se priprema kroz godinu bila blagoslovljena. Na sam dan Uskrsa, nosi se hrana u Crkvu na svećenje. Naši stari nosili su na glavi veliku pletenu košaru jer je u kući bio velik broj ukućana. U košaru se stavlja kruh,vino, šunka, jaja, luk, pisance, sve što će se blagovati na Uskrs. Nakon Uskrsne mise okuplja se obitelj i zajednički objeduju blagoslovljenu hranu.

Naše društvo trudi se njegovati i očuvati ove stare Uskrsne običaje, jer su specifični i auktoni za mjesto Lađevac i okolna sela.

KUD “Lađevčani” Lađevac Hrvatske.

Related posts

Igra kolo maleno

Selo

510 GODINA OD BITKE KOD DUBICE

Selo

Nošnja otoka Suska

Selo