December 10, 2023
KUD Smotra

“Igra kola” – Ogulin 2016

Već 20 godina, svakog prvog vikenda u lipnju, u Ogulin dolazi preko tisuću folkloraša, čuvara folklorne tradicije i kulturne baštine iz čitave Karlovačke županije i drugih krajeva Lijepe naše, koji sa sobom donose pjesme, plesove, običaje te svoje zavičajne narodne nošnje. Kao čuvari folklorne tradicije i sjećanja na neka prošla vremena, sudionici se svake godine iznova trude prezentirati se na ogulinskoj smotri u što boljem svjetlu i podijeliti bogatstvo svoga tradicijskog blaga sa svima nama.

A tako je bilo i ove godine, na jubilarnom 20. “Igra kolu”. Ova velika manifestacija je protekla dva vikenda brojnim programima, izložbom o povijesti smotre, malim “Igra kolom”, koncertom duhovnih napjeva, revijom narodnih nošnji Karlovačke županije te nastupima 36 kulturno umjetničkih društava obogatila kulturni program u našem gradu i doprla do srca svih sudionika i posjetitelja.

Nedjelja je tradicionalno završni dan smotre na kojem se predstavljaju ne samo društva iz naše Karlovačke županije, već i gostujuće folklorne skupine iz drugih županija Lijepe naše koje svojim dolaskom dokazuju da je “Igra kolo” zaista nadmašilo regionalne granice i svojom veličinom i važnošću djeluje na razini cijele Hrvatske.

Tako je u nedjeljnom programu nastupilo 18 domaćih društava: KUD „Klek“, Ogulin, KUD „Turanj“, Karlovac, KUD „Izvor“, Rakovica, KUD „Mahično“, Mahično, KUD „Lipovac“, Generalski Stol, KUD „Lađevčani“, Lađevac, KUD „Stative, Gornje Stative, Karlovac, KUD „Vivodina“, Vivodina, KUD Župe sv. Rok, Skakavac, KUD „Sv. Antun“, Pokupska Dolina, Karlovac, KUD „Vrhovac“, Vrhovac, Ozalj, KUD „Izvor“, Generalski Stol, KUD „Korana“, Slunj, KUD „Mostanje“, Karlovac, KUD „Antun Klasinc“, Lasinja i KUD „Sv. Juraj“, Draganić.

Program su svojim nastupom obogatila gostujuća društva: KUD „Širokopoljac“, Široko Polje (Osječko-baranjska županija), KUD „Žutopas“ Smokovljani-Visočani (Dubrovačko-neretvanska županija), KUD „Matija Gubec“, Ilača (Vukovarsko-srijemska županija), KUD „Jeka“, Hrvatska Dubica (Sisačko-moslavačka županija), KUD „Ravnica“ Stari Perkovci (Brodsko-posavska županija), KUD „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec (Međimurska županija), KUD „Banova Jaruga“, Banova Jaruga (Sisačko-moslavačka županija) i KUU „Gacka“, Ličko Lešće (Ličko-senjska županija).

Iako vremenske prilike posljednjeg dana Smotre nisu bile naklonjene folklorašima u svečanom mimohodu Ulicom Bernardina Frankopana onako kako su priželjkivali, to nije zaustavilo pjesmu i veselje koje su sa sobom donijeli u Ogulin te je program održan u Gradskoj športskoj dvorani Ogulin. I u nedjelju je nastupe svih društava budno pratila prosudbena komisija u sastavu Ivan Ivančan, Joško Ćaleta i Josip Forjan, kao i mnogobrojna publika.

Vjerujemo da će i posjetitelji i sudionici ponijeti sa sobom najljepša sjećanja na jubilarno 20. izdanje Smotre izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”. Organizator manifestacije Pučko otvoreno učilište Ogulin zahvaljuje se svim sudionicima koji su utkali sate i sate u pripremu nastupa kojima su se predstavili. Njihove su nas izvedbe u mislima vodile na obale rijeka, u plodne doline, na vrhove brda i u gradske sredine čije su nam blago i posebnosti folkloraši s veseljem prikazali.
Zahvaljujemo i posjetiteljima koji su prisustvovali programima smotre i koji nesebično i s ljubavlju prate “Igra kolo” već 20 godina!

 

Izvor: Nikolina Luketić Delija, dipl. ethn. i phil. Ravnateljica POU Ogulin

 

Related posts

Uskrsni običaji Lađevca

Selo

24. Smotra pjevačkih skupina Moslavine

Slavica Moslavac

20. Državna konjogojska izložba – Sunja 2013

Josip Hren