December 3, 2023
Aktualno KUD

KUD “Branimir 888”

Prema web stranici KUD-a i tekstu gosp.Ante Vlajčevića KUD „Branimir 888 Muć” osnovano je 1998.godine s ciljem očuvanja tradicije i običaja Mućkog kraja, Dalmacije i cijele nam domovine Hrvatske. Općina Muć nalazi se u zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, udaljene od Splita 30 km, površine oko 230 kvadratnih kilometara sa 4100 stanovnika od kojih su 43 dala život u obrani drage nam domovine. Kraj je bogat arheoloških i paleontološkim nalazima.
Društvo je dobilo ime po Hrvatskom knezu Branimiru koji je u Muću 888 godine sagradio crkvu svete Marije, danas je to crkva svetog Petra Apostola.

Društvo je nastupalo svake godine na državnoj smotri folklora u Metkoviću te na svim važnijim smotrama u Hrvatskoj kao što su: Podravski motivi u Koprivnici, Đakovački vezovi dva puta, Brodsko kolo u Slavonskom Brodu, Vinkovačke jeseni u Vinkovcima tri puta kao i na drugim mnogim smotrama i priredbama diljem Hrvatske (Split, Cernik, Sesvete, Dugo Selo, Biograd, Benkovac, Grubišno Polje, Jelenje, Zlarin, Betina, Trogir, Kaštela, …)

U inozemstvu smo nastupali u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini i Poljskoj. Financijske mogućnosti nam ne dozvoljavaju češći odlazak na međunarodne smotre iako smo često pozivani. Naše društvo već tradicionalno, pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora, Županije Splitsko-dalmatinske i Općine Muć, svake godine organizira smotru folklora pod nazivom „Stara je škrinja otvorena”, a sudjeluju poznata i priznata KUD –a iz Hrvatske i inozemstva uz zapažen interes publike i medija.

Related posts

Sjećanje – Dani Tolise

Selo

15. Malogorički susreti

Selo

Smotra pjevačkih skupina i vokalnih zborova Karlovačke županje

Selo