December 8, 2023
Legende

Legenda o imenu Ludbreg

Ludbreg je grad legendi i priča. Legenda o središtu svijeta, čudo Kristove krvi, ali i i samo ime grada „Ludbreg“ zanimljivi su kamenčići mozaika privlačnosti ovog grada.

Postoje dvije priče o nastanku i značenju imena Ludbreg. Prva, nastala kao folklorni način objašnjavanja neobičnog imena grada, kaže da je na obližnjem tumulu, umjetno stvorenoj uzvisini, nekad davno postojala utvrda čijim je bedemima svakog dana šetala supruga njezina zapovjednika. Prilikom jedne takve šetnje ona je spazila četu Turaka kako se približava te je od straha vrisnula, onesvijestila se i iz ruku ispustila dijete koje je nosila. Kad se osvijestila, shvatila je da je ostala bez djeteta, koje su odveli Turci te je u očaju i bijesu, izrekla kletvu “Prokleti taj ludi brijeg!”. Ludi brijeg = Ludbreg!

Druga priča utemeljena je na istraživanjima mađarskog povjesničara Thalloczy krajem 19. stoljeća, koji je u arhivi dvorca naišao na 264 povijesne isprave i povelje o veleposjedu Ludbreg. Iz njih je zaključio da je grad dobio ime po svom osnivaču, vitezu križaru LODBRINGU, koji je iz daleke Burgundije krenuo u križarski rat, ali se više nije vratio u domovinu, nego je ostao ovdje i nadjenuo mu svoje ime.

Ljudi su to, njima neobično ime, izgovarali „Ludbring“ što se s vremenom premetnulo u riječ „Ludbreg“.

Više o Ludbregu pročitajte na www.vizitludbreg.hr (Izvor: www.vizitludbreg.hr)

Related posts

Poljički cvijet lijepe Katice

Selo

ŠVICA – Legende o Perinki

Selo

Hrvatski vojnik – junak kralja Tomislava

Selo