December 4, 2023
Aktualno KUD Smotra

Mili Bože alaj je milina, proslaviti stotinu godina

Portal Selo.hr čestita KUD Matija Gubec Ilača na prvih 100 godina, na  jubileju vrijednog divljenja i zahvale za sve što su generacije članova društva sačuvale od zaborava na ponos i diku cijele Hrvatske.

O sebi je KUD Matija Gubec napisao:

„Ilača je mjesto smješteno u istočnom djelu Slavonije i zapadnom djelu Srijema, te jedan mali dio objasan je i obroncima Fruške gore.

Godine 1923. osnovano je društvo “Seljačka sloga”, godine 1945. mjenja ime u “Slavko Knežević”, a 1962. godine dobiva ime “Matija Gubec” koje i danas nosi.

Pri društvu djeluje tamburaška i folklorna sekcija te ženska i muška pjevačka skupina.

Društvo broji oko 120 članova,a od toga polovica su mladi članovi. Za vrijeme Domovinskog rata društvo nije djelovalo na folklornom planu već se posvetilo izradi nošnji, pošto je iz Ilače 1991. godine spašeno samo dvije ženske i tri muške nošnje. Zahvaljujući vrijednim rukama naših baka i žena u Ilači danas imamo oko 150 nošnji na što smo jako ponosni.

Od 1962. godine društvo počinje aktivnije djelovati te odlazi na sve smotre folklora kao što su: Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Voloderske jeseni i mnoge druge manifestacije.

U vrijeme bivše države društvo je zastupalo Hrvatsku u Ohridu (Makedonija) na Balkanijadi na što smo izričito ponosni. Osim što nastupamo na smotrama folklora društvo još nastupa i na raznim drugim manifestacijama po cjeloj Hrvatskoj ali i šire ( Jezera/otok Murter, Suhopolje, Otočac, Davor, Ilok, Dugo Selo,Metković, Dubrovnik, Zagreb, Tinjan, Mareuševec, Donja Gračenica, Ruma/RS, Ljubuški/BiH…).

Osim svojih izvornih plesova društvo izvodi i koreografirane plesove (Bunjevka, Banat, Prigorje, Slavonija…).

Naše društvo je organizator manifestacije “Svirača na tradicijskim glazbalima” koja se do prije rata održala devet puta, a od 2002. godine susreti su ponovno pokrenuti te su do sada održani jedanaest puta. Kako na ove susrete dolaze svirači iz svih županija Republike Hrvatske ali i iz susjednih zemalja 2008. godine dobili smo priznanje kao “Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala”

 

O jubilarno koncertu napisali su  …….

„U subotu 21.10.2023. u Hrvatskom domu u Ilači održali smo slavljenički koncert kojim smo obilježili veliku obljetnicu.

U programu koncerta predstavile su se 4 skupine društva:

???? Muška pjevačka skupina

???? Ženska pjevačka skupina “Sremice”

???? Tamburaški orkestar

???? Starija folklorna grupa

Također, program su svojim nastupima uveličali i pučki pjesnik Đuka Kuveždić čije prigodne pjesme je čitao unuk Josip, te dragi gosti Kud Sloga Sikirevci i KUD “Tomislav” Cerna. Hvala im što su se odličnim nastupima pridružili našem slavlju!

Na samom kraju programa dodijelili smo i priznanja nekadašnjim predsjednicima i voditeljima društva za njihov doprinos društvu te dugogodišnjim donatorima bez čije pomoći aktivnosti društva bi bile daleko skromnije.

Nakon koncerta slavlje se nastavilo u “Vili Tovarnik” u Tovarniku gdje su nas poznati tamburaši zabavljali do rane zore……

Opet koristimo priliku da se zahvalimo svima koji nas podržavaju naročito mnogobrojnim sponzorima/donatorima koji su se odazvali i omogućili ovaj izniman događaj, zaslužuju da ih spomenemo i posebno im se zahvalimo u jednoj drugoj objavi.

Hvala i brojnoj publici, uzvanicima, gostima, Ilačankama i Ilačanima koji su se okupili u našem domu te emotivno i sa velikom podrškom zajedno s nama uživali u proslavi…..“

Poseban pozdrav predsjedniku KUD Matija Gubec.

Tekst i foto KUD Matija Gubec.

Related posts

Željeznica i brzojav

Selo

13. Međunarodni festival folklora “Leron”

Selo

20. Državna konjogojska izložba – Sunja 2013

Josip Hren