Aktualno KUD

Ophodnja triju kraljeva

Ophodnja triju kraljeva

Ophodnja triju kraljeva je tradicionalna katolička i kršćanska proslava koja se održava 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja. Proslava se temelji na biblijskoj priči o mudracima koji su slijedili zvijezdu da bi pronašli Isusa Krista, rođenog spasitelja.

U ophodnji triju kraljeva Melkiora, Baltazara i Gašpara, skupina ljudi, obično djece, obučenih kao mudraci, obilazi ulice i kuće, pjevajući pjesme i recitirajući stihove o Isusu Kristu. Nose i darove za malog Isusa simbolizirajući zlato, tamjan i mir. Mještani se kraljevima zahvale darivajući ih sa kobasicama, jajima i svinjskom masti.

Ophodnja triju kraljeva popularna je u mnogim zemljama svijeta, uključujući Hrvatsku. U Hrvatskoj, ophodnje triju kraljeva održavaju se u mnogim gradovima i selima. Često ih organiziraju kulturno-umjetnička društva ili župe. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Slavonija Jakšić ove godine svojim sumještanima upriličilo je stari kršćanski običaj.

Ophodnja triju kraljeva je prilika za djecu da se zabave i nauče o Isusovu rođenju. Također je prilika za zajednicu da se okupi i proslavi Božić.

Foto: HKUD “Slavonja” Jakšić

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

24. Smotra pjevačkih skupina Moslavine

Slavica Moslavac

Pokladne ludorije

Selo hr

Dan općine Velika Ludina

admin