Aktualno Običaji

Proljetni vašar u Karancu uz „Princezu pušnice“

Proljetni vašar u Karancu, tradicionalna manifestacija koja obilježava proljetni dolazak u Baranju, ove godine je privukla mnoštvo posjetitelja unatoč promjenjivom vremenu.

Na štandovima se okupilo oko 80 lokalnih proizvođača koji su nudili bogatu ponudu zdravih i domaćih proizvoda idealnih za uskršnji stol. Posjetitelji su mogli pronaći tradicionalne suhomesnate proizvode, vina, rakije, sireve, med i proizvode od meda, kolače, prirodne sokove, pletene košarice, drvene igračke, uskrsne svijeće te raznovrsno cvijeće.

Za one željne gurmanskih doživljaja, vašar je ponudio pravu gozbu baranjskih delicija. Na štandovima su se mogli pronaći tradicionalni proizvodi poput čvaraka, kulena i slanine, a posjetitelji su mogli uživati i u tradicionalnim jelima poput šarana u rašljama, čobanca, gulaša, graha u ćupu i kobasica u kotlovini.

Posebnu atrakciju vašara predstavljao je izbor za “Princezu pušnice”, laskavu titulu dodijeljenu najtežoj slanini. Ove godine je pobjedu odnio Damir Perak iz Lađimirevaca sa slaninom od 78,80 kilograma.

Uz bogatu gastronomsku ponudu i izbor za “Princezu pušnice”, posjetitelji su se mogli zabaviti i uz igre “Zakucavanje” i “Kome duže visi”. U igri “Zakucavanje” najbrže je čavle u dasku zakucala Glorija Jurišić iz Nize, dok je u igri “Kome duže visi” šunku tešku 7 kilograma najduže držao Mario Sokač iz Čeminca.

Proljetni vašar u Karancu su organizirali Udruga čuvara starih zanata, Baranjska kuća i Turistička zajednica Baranje. Vašar je još jednom potvrdio svoju reputaciju kao sjajno mjesto za uživanje u proljetnim radostima, baranjskim specijalitetima i druženju u opuštenoj atmosferi.

Foto: Visit Baranja, Dubravko Franjin, Nenad Milić

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

HRVATSKA ŽENA – Petrinja – 1990 – 2015

Selo hr

Dan sela Kinjačka – sveta misa kod izvora Sv. Bogorodice “Pernik”

Josip Hren

Nakit i kićenje

Selo hr