December 8, 2023
Aktualno Iz povijesti

Škola u Alilovcima

Pohađanje osnovne škole od početka 20. stoljeća je obavezno. Školovanje traje pet godina, tzv. Opetovnica, uvedena je 1879. i trajala do 1929. godine, a obnovljena je opet od 1940. do 1943. Djeca su pohađala školu u Kaptolu. Iako je pohađanje škole bilo obavezno, istu nije pohađalo oko 10% dječje populacije.
U vrijeme Kraljevine Jugoslavije đaci su imali ove predmete: narodni jezik srpsko-hrvatsko-slovenački, zemljopis, historija, poznavanje prirode, pouka o zdravlju, račun o osnovama geometrije, crtanje, lijepo pisanje, praktična i prirodna znanja i umijeća, pjevanje, tjelesne vježbe i ćudoredno vladanje.Škola u Alilovcima je otvorena 26. ožujka 1936. godine, u nju je tada bilo upisano 39 učenika. Sama zgrada je zidana kao seoska kuća koja je pretvorena u školu, jer tadašnje vlasti nisu dozvolile zidanje nove škole, nego su po propisima djeca iz Alilovaca trebala ići u školu u Ramanovce gdje je ranije, 1932. otvorena škola. Alilovčani to nisu dozvolili te su svoju djecu i dalje slali u Kaptol, a pripremali školsku zgradu i tako državnu vlast doveli pred gotov čin. Djeca su pohađala školu u četiri razreda, a od 1952. godine uvedeno je šestogodišnje školovanje do 1956. kada je škola pripojena školi u Kaptolu, pa su peti razred i dalje djeca tamo pohađala.

Prvi učitelj u školi bio je Dragutin Barta, a iza njega do 1944. godine nekoliko učitelja i učiteljica: Josip Srđak, Stanka Živković, Albertina Oharek i Zdenka Kovačević. 1944. dolazi Zorka Vuković i ostaje do 1954. S njom zajedno od 1945. do 1954. učiteljuje Štefica Cindrić. Od 1954. do 1956. tu su učitelji Dušan i Otilija Sekulić, od 1956. do 1965. Zora Duspiva-Tomić. Nakon njezina umirovljenja dolaze 1965. Josip Brblić i Antun Vukšić. Vukšić odlazi 1969. a dolazi Zdenka Nikolić Brblić. Ona i njezin suprug Josip ostaju ovdje duže razdoblje, iškolovavši više generacija đaka do umirovljenja 2007., odnosno 2009. godine. I danas je ovo Područna škola u sastavu Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu. Zgrada škole je oronula, otpada na njoj žbuka, dokaz da se slabo vodi briga o njoj. No, nije uvijek bilo tako. Ona je osamdesetih godina za učiteljevanja Josipa i Zdenke Brblić, bila ubrojena među najuređenije škole u Hrvatskoj i nekoliko godina zaredom dobivala državnu nagradu za najuređeniju područnu školu, njezinu učionicu i okoliš.

HKD Tkanica Alilovci – Tomislav Ciganović

Related posts

Čardaci

Selo

Mednarodni folklorni festival Preddvor, Slovenija

Selo

Smotra folklora SMŽ

Selo