Aktualno KUD

SKUD Braće Banas Josipovac

Matica Slovačka Josipovac (u daljnjem tekstu MS Josipovac) djeluje od 23.siječnja 1994. godine, a nepune dvije godine ranije , 14.lipnja 1992. godine osnovan je Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj. MS Josipovac djeluje pod krovnom organizacijom Savezom Slovaka u RH i njegova je punopravna članica, zajedno sa ostalih 14 Matica slovačkih koje djeluju u RH.

Svoj program predstavljaju u čitavoj Republici Hrvatskoj, sudjelujući na brojnim manifestacijama i smotrama folklora, te u susjednim državama: Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Rumunjskoj, a najdraža destinacija im je Republika Slovačka.

Folklorni program obogaćuje se običajima, koji su dio kulturne baštine, a njeguju se još i danas.

U sklopu Matica Slovačke Josipovac djeluju;

  • dječja folklorna skupina
  • odrasla folklorna skupina
  • pjevačka skupina
  • likovna grupa „kontrast“
  • tradicijska skupina i radionica ručnih radova
  • izdavaštvo

Na skupštini  održanoj  2.3.2024. Skud Braće Banas Josipovac nastup su uljepšale plesne skupine i heligonkari. Ovom prilikom plesačice odrasle plesne skupine premijerno su predstavile nove nošnje kupljene iz donacije Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH posredstvom Saveza Slovaka u RH. Nove nošnje kupljene su u Republici Slovačkoj, točnije iz regije Prešov, mjesto Zamutov – istočna Slovačka, pa su MS Josipovac nazvali “Zamutovske kroje”.

Izvrši odbor MS Josipovac zahvaljuje svima na dolasku i podršci.

Izvor i fotografije: https://msjosipovac.hr/, Skud Braće Banas Josipovac

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Bunjevačko momačko kolo

Selo hr

XIX. susreti KUD-ova koji nose ime Matije Gupca

Selo hr

Jesen u Pauriji

Selo hr