Aktualno Iz povijesti KUD

Turopoljska poculica, povijest, sadašnjost i budućnost

Turopoljska poculica jedan je od naj prepoznatljivih i najkarakterističnijih dijelova narodne nošnje ovoga kraja. Predstavlja značajan dio povijesti Turopolja, a svojom simbolikom ponos je svake Turopoljke koja ju nosi za folklorni nastup ili druge svečane prilike.

Poculica je prije svega naziv tekstilnog predmeta koji je služio za prekrivanje kose udanih žena. Turopoljska poculica u najužem smislu je malen okrugao ili blago srcolik predmet kojim se prekrivala kosa ispletena u pletenicu i smotana u punđu na zatiljku glave. Unutrašnjost poculice je podstavljena domaćim platnom, dok je izvana prekriva finija kupovna tkanina. Ukrasi na poculici mogu biti vezeni, najčešće biljnog motiva, ili aplicirani prišivanjem tekstila, perli ili pozamanterijskih traka. Svečani primjerci su opšiveni i skupocjenom čipkom.

Nakon niza projekata vezanih uz tradiciju i osnaživanje lokalne zajednice, KUD „ČIČE“ Novo Čiče pokreće novi projekt istraživanja i očuvanja materijalne i nematerijalne baštine Turopolja.

Sam projekt nosi naziv: „Turopoljska poculica, povijest, sadašnjost i budućnost„

Želja nam je ovim projektom, kroz razgovore i komunikaciju u lokalnoj zajednici, pronaći što veći broj izvornih primjeraka turopoljskih poculica sačuvanih do današnjih dana te prikupiti dostupne informacije o njima, njihovom nastanku i korištenju. Izvorni primjerci bi se fotografirali te bi se kroz radionice veza i tkanja pokušala izraditi, koliko je to obzirom na dostupnost materijala, što izvornija rekonstrukcija. Krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka.

Pozivamo sve osobe koje imaju originalnu staru turopoljsku poculicu da nam se jave kako bismo istu mogli fotografirati i zabilježiti poznate informacije o njoj te prema originalu izraditi novu poculicu. Podijelite s nama i priče svojih predaka vezane uz poculice, a slobodno nam pokažete i originalne materijale i predmete vezane uz izradu i nošenje poculice (kao što su drvene „igle“ za učvršćivanje i slaganje poculice).

Planirana izložba fotografija i poculica izrađenih prema originalnim primjercima bila bi krajem 2024. godine povodom Dana grada.

U sklopu društva djeluje već par godina sekcija veza i tkanja pod vodstvom gospodina Gorana Poastića.

Kontakt: Stipo Duvnjak, 0996849489, Goran Postić 0919595819

Tekst i fotografije: KUD “ČIČE” Novo Čiče

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Božić u Gorici

Selo hr

Najbolje nošeno narodno ruho – Đakovo 2023

Selo hr

Sveti Vid u Lađevcima

Selo hr