Aktualno KUD

Umjetnički i kulturni ansambl „Zomableo“

Da se Portal Selo.hr vidi i prati dosta daleko stigla nam je još jedna potvrda u obliku pisma iz Afričke države Togo, grada Lomé, od gospodina HOUNGBO voditelja Umjetničkog i kulturnog ansambla „Zomableo“ sa željom da promoviraju vlastitu kulturu i običaje. U našem razgovoru više je puta izražena želja da posjete Hrvatsku. Za informaciju Togo je država u zapadnoj Africi. Na jugu izlazi 56 km dugom obalom na Gvinejski zaljev, dio Atlantskog oceana, a graniči na zapadu s Ganom, na sjeveru s Burkinom Faso i na istoku s Beninom. Togo je među državama svijeta površinom najsličnija Hrvatskoj. Francuski je jezik uprave i višeg obrazovanja.

Podrijetlo – Umjetnički i kulturni ansambl „Zomableo“ iz Toga nastao je 2005. godine pod vodstvom Gavora Gastona sa željom da očuva i promovira kulturnu baštinu Toga. Benin je rodno mjesto voodooa, koji je nastao u velikoj kulturnoj baštini koja prezentira grupu sa svojim repertoarom pjesma i plesova.
Umjetnički i kulturni ansambl „Zomableo“ iz Toga je prezeniran u mnogo država, Nigeriji, Burgina Fasou, Gani, Beninu, Maroku. Južnoafričkoj Republici, a posebno ističu nastup na Shopping Dubai Festivalu.

Kostimi – Kao prvo ističemo naše kostime koji su napravljeni od dijelova: gangan, bogolan, lessi, alanvi, kente i langbaze, ukrašene sa vrijednim afričkim kamenjem, pokrivala i perle (djonou, awaga i wotchikui) povezane perjem ptica (akossefu, adonfu, sahefu i lanzo).

Grupa – Grupa sadrži plesače, pjevače, svirače i duhovne vođe voodooa. Sve ukupno 25 članova. Naši nastupi su rezultat pažljivog pretraživanja života, pjesmama i plesovima koji su naravno koreografirani te uz jako poštovanje tradicionalne vrijednosti kao što su razne radosti poput vjenčanja, ustoličenje kralja, rat voodooa, djevojačko djevičanstvo, voodoo inicijacijska ceremonija.

Ceremonije su: sakpata, akinatchoum, adifo, idjomi, blah, tchonhouin, talkout, tibol, krougnima, gbékon itd.

Instrumenti: Grupa izvodi glazbu sa tradicionalnim muzičkim i ritmičkim instrumentima koji stvaraju realnu tradiciju ruralnog života. Postoji nekoliko vrsta bubnjeva različite veličine. Svi instrumenti su nazvani po Afričkim božanstvima. U samostanu Vaudou Headsu (HOUNO) koriste se bubnjevi i tamburine da najavi dobre i loše vijesti drugima te da komunicira sa svojim duhom. Oni će otkriti sve tajne.
Neki od tih instrumenata su: Kpéssi, kadam, aboutou, tahoungan, gakpavi, assogoè, tchémbé, balafon, gohoun.

Secretary General/International Regards Manager
HOUNGBO Apélété
S/C Club PACA
ZOMABLEO FOLK DANCE BAND

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

130. obljetnica rođenja Zorke Sever

Selo hr

Legenda o Ličkoj kapi

Selo hr

6. Smotra folklora Novo Selo – Balegovac

Selo hr