Aktualno Priroda Zanimljivosti

Barbant

Prema studijima prvi konji su pripitomljeni prije 6000 godina, a divlji predak današnjeg konja nastao je prije 160 000 godina u Euroaziji. Osnovna podjela konja je na konje (veći od 144,3 cm) i ponije (manji od 144,3 cm). Koliko ima pasmina konja teško je reći, uglavnom u svijetu ima više od 200 pasmina što je posljedica uzgojne genetike. Ima nekoliko najvećih pasmina, no najjača je belgijska pasmina Barbat.

Belgijski tegleći konj je najjača pasmina konja na svijetu, ali jedna i od najstarijih, vrlo često pobjeđuje na svjetskim natjecanjima za vuču. Konji su pripitomljeni i križani više od tisuća godina. Većina velikih konja bile su tegleće životinje, uzgajani su za vuču teške opreme. Brabant, ili belgijski teški konj, masivan je konj, snažne građe i visine. Glava mu je relativno mala i profinjena, s inteligentnim izrazom.

Veliki tegleći konj, Big Jake, bio je poznat kao nježni div i miljenik publike na sajmu države Wisconsin. Veliki Jake rođen je 2001. godine i težio je enormnih 240 kilograma. Iako ni njegov otac ni majka nisu bili neuobičajeno veliki, rano je postalo jasno da će Veliki Jake premašiti prosječnu visinu teglećeg konja.

Zbog njegove veličine, njegov vlasnik Jerry Gilbert držao je Big Jakea na farmi Smokey Hollow u Wisconsinu gdje je napravio poseban smještaj za cijenjenog konja.

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Ruvom kroz korizmu

Selo hr

ILINDAN, 2014. – Dan koji se pamti!

Selo hr

100 godina – Pokupljanka Brest Pokupski

Selo hr