Aktualno Dijaspora KUD

Da se ne zaboravi – HKUD “Fra Petar Bakula”

Da se ne zaboravi! Zvuk dipala i gusala, ganga, trusa, naša hrvatska nošnja, da sačuvamo naše običaje, da znamo tko smo i što smo i kom narodu pripadamo “jer narod koji nema običaja i nije narod”, da nam drugi ne bi nametali svoje ili svojatali ono što je naše, osnovano je 2001. god. u Posušju Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD), fra. Petar Bakula.
Društvo je u samom početku imalo preko 600 članova. Predstavilo se na svim važnijim hrvatskim smotrama folklora u :Đakovu, Vinkovcima. Zagrebu, Karlovcu, Metkoviću, Muću , Sarajev , Travniku… međunarodnoj smotri folklora u Mađarskoj , te nastupima u Berlinu , reviji narodnih nošnji Hrvata iz BiH u Zagrebu…
Osim pjesama i plesova zapadne Hercegovine društvo se predstavlja i plesovima Slavonije, Posavine, Bunjevca te dubrovačkm i hercegovačkim linđom.
Društvo danas broji preko 300 članova od kojih većinu čine djeca. U sklopu društva djeluju: plesna, guslarska, diplarska i gangaška sekcija.

 Prirodni karakter Hercegovaca je kolerican:

Oni su smjeli ,borbeni i razdrazljivi ljudi.Spremni su na prepirku, tucnjavu i pice.Nisu nedruzeljubivi.
Vole pjesmu.Po prirodi su bistri.Imaju velikodusno srce,ali im ne manjka lukavosti.Vole znanost,ali ucen covjek, kad je među njima treba da se izjednaci………fra Petar Bakula

za portal Selo.hr >>>> Marijana Landeka

Selo hr

Autor objave je uredništvo portal Selo.hr. NAPOMENA: Sadržaj portala u velikoj mjeri temelji se na dostavljenim informacijama i fotografijama čitatelja portala Selo.hr. Ukoliko imate više informacija i smatrate da je potrebno korigirati gore navedenu objavu, molimo Vas u cilju što točnijeg informranja javnosti da nam se javite na info@selo.hr sa dokazima koji potkrepljuju Važu izjavu.

Related posts

Dani Slovaka 2015.g. – Soljani

Selo hr

Sveti Josip zaštitnik hrvatskog naroda

Selo hr

Sveti Nikola

Selo hr